Avertismentul Arabiei Saudite după ce CIA a concluzionat că prințul moștenitor a comandat asasinarea jurnalistului saudit

Data publicării:
Cadru stradal. Jurnalistul Jamal Khashoggi este suprins de o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul. În imagine se mai poate observa și o dubă neagră, despre care se crede că ar fi transporat, după momentul crimei, trupul tranșat al jurnalistului.
Jurnalistul Jamal Khashoggi, suprins pe o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Ministrul de externe al Arabiei Saudite, Adel al-Jubeir, a respins relatările conform cărora prinţul moştenitor Mohammed bin Salman este cel care a ordonat asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi la consulatul saudit de la Istanbul, potrivit unui interviu apărut marţi, citat de Agerpres

jamal-khashoggi
Jurnalistul Jamal Khashoggi, suprins pe o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

"Noi, în regat, ştim că astfel de afirmaţii despre prinţul moştenitor sunt total nefondate şi le respingem categoric", a spus Adel al-Jubeir pentru cotidianul Asharq al-Awsat.

Mass-media americane au relatat recent că CIA a ajuns la concluzia că Mohammed bin Salman a ordonat asasinarea lui Khashoggi, editorialist la Washington Post şi un critic dur al prinţului moştenitor saudit.

Khashoggi a fost ucis la 2 octombrie în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul.

Adel al-Jubeir a spus că informaţiile sunt "scurgeri în presă bazate pe opinii şi pe dovezi neconvingătoare".

"Aş vrea să subliniez că conducerea Arabiei Saudite reprezintă o linie roşie", a afirmat Adel al-Jubeir, făcând referire la regele Salman şi la fiul său. "Nu vom permite încercările de a submina conducerea, de către nicio parte şi sub niciun pretext", a adăugat el.

"În acest caz, justiţia este în primul rând o sarcină a Arabiei Saudite, şi abia apoi una internaţională", a adăugat Adel al-Jubeir.

Întrebat despre posibilul efect efect al acestui caz asupra afacerilor cu arme cu alte ţări, şeful diplomaţiei saudite a spus: "Preferăm întotdeauna să fim înarmaţi de ţări aliate, dar angajamentul regatului de a-şi apăra teritoriul şi populaţia îl obligă să îşi procure armele necesare din orice sursă".

El a minimalizat de asemenea deciziile unor ţări de a impune sancţiuni asupra unor responsabili saudiţi având legături cu această crimă, spunând că măsurile au ca ţintă persoane individuale, şi nu interesele politice şi economice ale Arabiei Saudite şi ale aliaţilor săi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri