Sari la conținut

Avion cu o echipă de fotbal la bord, prăbușit în Columbia: 71 de morți

Un avion care transporta o echipă de fotbal braziliană către finala unei competiții de fotbal din America Latină s-a prăbușit în timp ce se pregătea de aterizare pe Aeroportul Jose Maria Cordova din Rionegre, care deserveşte metropola Medellin din Columbia.

Foto Twitter

Foto: Twitter

ACTUALIZARE. Autorităţile columbiene au dat publicităţii miercuri un bilanţ revizuit al victimelor accidentului aviatic de la Medellin, de la 75 la 71 de morţi, după ce s-a constatat că patru persoane aflate iniţial pe lista pasagerilor nu s-au mai urcat în avion. Astfel, în aeronavă s-au aflat 77 de persoane - 68 de pasageri şi 9 membri ai echipajului. Doar 6 oameni au fost găsiţi în viaţă.

ACTUALIZARE 13.40: Un al şaselea supravieţuitor al accidentului aviatic din Columbia a fost recuperat din epava aeronavei, potrivit The Guardian. Este vorba de tehnicianul de zbor Erwin Tumiri, care este îngrijit la clinica Somer din Rionegro. Imagini cu salvarea au fost publicate pe Twitter.

ACTUALIZARE 12.20: Portarii Danillo şi Follmann şi mijlocaşul Alan Ruschel se numără printre cei şase pasageri transportaţi la spital după ce avionul cu care echipa Chapecoense se deplasa în Columbia, relatează presa internaţională.

Operațiunile de salvare sunt în continuare oprite. În Columbia la această oră este noapte, plouă puternic, iar zona în care s-a prăbușit avionul este una deluroasă, înconjurată de păduri, iar accesul este foarte dificil. 

ACTUALIZARE 11.24: 76 de oameni au murit, potrivit poliției columbiene, citată de Reuters. 

ACTUALIZARE 11.09: Trei dintre membrii echipei de fotbal Chapencoese au supraviețuit, potrivit presei columbiene. 

ACTUALIZARE 10.30: Operațiunile de salvare au fost oprite din cauza ploilor abundente. AFP informează că au fost recuperate 25 de cadavre. Oficial au fost confirmați cinci supraviețuitori.

Avionul, folosit de naționala Argentinei cu trei săptămâni înainte

583d354b95f9cfe232425302

Avionul charter de tip RJ85 a fost folosit și de către Lionel Messi și celelalte staruri din naționala Argentinei, în ultimul meci din preliminariile pentru Cupa Mondială din Rusia.

Cu 20 de zile în urmă, argentinienii au folosit această aeronavă pentru deplasarea în Brazilia, acolo unde au pierdut în calificările pentru turneul final din Rusia, scor 0-3, relatează Digi Sport.


ACTUALIZARE 10.02: Ultimele imagini cu echipa Chapecoense Real.

ACTUALIZARE 09.39: Presa columbiană scrie că unul dintre fundașii echipei de fotbal braziliene este printre supraviețuitori. Este vorba despre Alan Ruschel, fundașul lateral al echipei, care a fost transportat la cel mai apropiat spital pentru a primi îngrijiri medicale. Paramedicii au declarat că avea răni la cap, dar că era conștient și a întrebat de familia lui. 

ACTUALIZARE 09.17: Presa columbiană scrie că este vorba despre șase supraviețuitori. 

ACTUALIZARE 09.02: Potrivit unui comunicat oficial al aeroportului unde trebuia să aterizeze, piloţii au luat legătura cu turnul de control şi au raportat probleme electrice înainte de prăbuşire.

Presa locală scrie că au fost înregistrate şi decese. Avionul prăbuşit nu a explodat când a făcut contact cu solul, ceea ce creşte şansele să fie găsiţi supravieţuitori, potrivit unui oficial al autorităţii aeronautice din Columbia.

Intervenţia echipelor de salvare este îngreunată de condiţiile meteo precare în zona unde s-a petrecut accidentul. Armata columbiană a trimis un elicopter, dar nu putut să ajungă la faţa locului.

Avionul aparţinea unei companii boliviene specializată în transportat echipe de fotbal.

ACTUALIZARE 08.56: Se pare că aeronava ar fi rămas fără combustibil şi a încercat să aterizeze. 

Au apărut primele imagini de la locul accidentului. 

ACTUALIZARE 08.38: Printre supraviețuitori se numără și membri ai echipei de fotbal Chapecoense. 

ACTUALIZARE 08.21: Flightradar24 a anunțat că ultimul semnal de la aeronavă a fost primit pe când se afla la 30 de kilometri de destinație. 

ACTUALIZARE 08.17: Autoritățile columbiene au transmis că au început să transporte supraviețuitorii de la locul accidentului la spital. Jurnaliștii locali scriu că 10 persoane sunt în viață. 


 

„Confirm. Avionul înmatriculat CP2933 transporta echipa @ChapecoenseReal. Aparent există supraviețuitori", a scris pe Twitter un responsabil al aeroportului, José Maria Cordova. 

La bordul avionului se aflau 72 de pasageri și nouă membri ai echipajului. Conform datelor preliminare, la bord se aflau 27 de jucători din echipa de fotbal Chapencoese, precum și jurnaliști.

Primarul din Medellin, Federico Gutierez, a declarat, de asemenea, că este posibil să fie supraviețuitori. 

„Este o tragedie de mari proporții”, a spus Gutierez pentru Blu Radio în timp ce se îndrepta către zona în care se crede că s-a prăbușit avionul. 

Nu este clară cauza accidentului. 

Aeroportul din Medellin a confirmat că în aeronava, care a plecat din Santa Cruz, se aflau membrii echipei de fotbal Chapecoense. Echipa de fotbal urma să joace în finala unei competiții regionale împotriva Atletico Nacional.

Echipa de fotbal, din orașul Chapeco, a intrat în prima divizie a Braziliei în 2014 pentru prima dată din 1970 și a ajuns în finala Cupei Sudamericane săptămâna trecută după ce a învins echipa argentiniană San Lorenzo.