Bulgaria. Manifestanţii au cerut demisia tuturor celor vinovaţi de neregulile din ţară

Data publicării:
21022013 20bulgaria-50708

Bulgarii nemulţumiţi de măsurile de austeritate şi facturile mari la energia electrică au ieşit, din nou, în stradă. Spre deosebire de manifestaţiile din zilele precedente, cele de aseară au fost paşnice.

Mii de oamenii au mărşăluit pe străzile Sofiei sub atenta supraveghere a poliţiştilor. Protestatarii au cerut renaţionalizarea companiilor de electricitate în cadrul unor licitaţii corecte.

Manifestanţii au promis că vor continua să iasă în stradă până când toţi cei responsabili de neregulile din Bulgaria, vor demisiona.

Concomitent cu protestul bulgarilor nemulţumiţi, s-a desfăşurat şi o manifestaţie de susţinere a premierului demisionar Boiko Borisov. Între cele două tabere nu au fost însă incidente.

Şeful guvernului de la Sofia a renunţat la funcţie motivând că nu vrea să mai vadă violenţe de stradă.

Parlamentul de la Sofia a acceptat demisia guvernului, care ar putea asigura interimatul până la alegerile legislative, programate pentru 7 iulie. Data ar putea fi, însă, devansată pentru a pune capăt instabilităţii politice. Deocamdată, partidul care deține cea mai mare pondere în Parlament, adică partidul premierului, ar urma să fie însărcinat, conform procedurii, cu formarea unui nou guvern. Dacă toate partidele vor refuza această însărcinare, președintele va trebui să numească un guvern interimar.

Președintele Rosen Plevneliev, din aceeași familie politică cu a premierului, a criticat decizia lui Boris Borisov de a demisiona, considerând-o „iresponsabilă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri