Casa Albă anunţă întâlnirea lui Obama cu liderii ţărilor central şi est-europene, inclusiv România

Data publicării:
base obama 2010 presidency.ro

(Traian Băsescu și Barack Obama, întâlnire la Praga, aprilie 2010 - presidency.ro)

Săptămâna viitoare, preşedintele american va efectua un turneu european în trei ţări: Polonia, Belgia şi Franţa.

Deplasarea lui Barack Obama în Polonia va fi efectuată în scopul de a reasigura ţările din Europa de Est în privinţa angajamentului Statelor Unite pentru apărarea securităţii lor, după ce Rusia a preluat controlul asupra peninsulei ucrainene Crimeea.

Statele Unite şi Polonia vor găzdui, marţi după-amiază, o întâlnire cu aliaţii lor apropiaţi din Europa Centrală şi de Est. La întâlnire vor participa, în afară de Statele Unite şi Polonia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România şi Slovacia. Preşedintele american va participa la o cină festivă, la Palatul Regal, alături de ceilalţi lideri invitaţi la eveniment.

Întâlnirea fusese anunțată în urmă cu o săptămână, pe surse, de presa bulgară.

Precedente

Nu ar fi prima dată când șeful Casei Albe vizitează o țară din fostul bloc comunist și îi convoacă acolo pe toți liderii din Europa de Est. În cazul Poloniei, se întâmplă chiar pentru a doua oară.

S-a întâmplat și în aprilie 2010, la Praga, când, după semnarea noului tratat START cu Rusia, președintele american a oferit un dineu la Ambasada SUA tuturor șefilor de stat din Europa de Est ale căror țări au aderat la NATO. A fost prezent atunci și președintele Traian Băsescu. Presa a interpretat gestul președintelui american ca unul de asigurare a ţărilor din această regiune că Washingtonul va continua să le susţină, după ce abandonase, în septembrie 2009, un proiect al administraţiei precedente a lui George W. Bush privind instalarea unor elemente ale scutului antirachetă în Europa Centrală.  

Apoi, un an mai târziu, în mai 2011, în plină „Primăvară arabă”, președintele Obama a vizitat Polonia, unde i-a convocat la discuții pe liderii a 18 democrații est-europene. România și Serbia au boicotat însă summitul, pentru a protesta față de invitația adresată și președintelui din Kosovo, teritoriu a cărui independență nu este recunoscută de cele două state.

Aflați în aceeași zi la Paris, Obama nu va avea o întrevedere cu Putin

Miercuri, la Varșovia, Obama va avea o întrevederea cu preşedintele ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, după care va merge la Castelul Regal, unde va susţine un discurs.

După Varşovia, Obama se va deplasa în Belgia, unde va participa la summitul G7, la Bruxelles. Summitul G7 are loc după excluderea Rusiei din G8 şi anularea reuniunii de la Soci, măsuri luate în urma intervenţiei Moscovei în Ucraina.

Liderul american va merge ulterior la Paris, joi, unde se va întâlni cu preşedintele François Hollande, chiar în aceeaşi zi în care şeful de stat francez îl va primi pe omologul său rus, Vladimir Putin.

Casa Albă nu intenţionează să programeze o întâlnire între Obama şi Putin în cursul vizitei preşedintelui american la Paris, a insistat Rhodes, citat de Mediafax.

În schimb, Obama nu se va opune unei întâlniri între Hollande şi Putin, a dat asigurări, vineri, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri