Cel puțin 12 persoane decedate și peste 50 dispărute, după o alunecare de teren provocată de precipitații extreme în R.D. Congo

Data publicării:
Alunecare de teren în Congo provoaca decese
Precipitaţiile extreme au devenit mai frecvente în Africa din cauza temperaturilor în creştere. Foto: Shutterstock

Cel puţin 12 persoane au murit şi peste 50 sunt în continuare date dispărute după ce ploile torenţiale au provocat prăbuşirea unei ravene în apele unui râu din sud-vestul Republicii Democratice Congo, a precizat duminică un oficial local şi lider al societăţii civile, informează Agerpres, potrivit Reuters.

Alunecarea de teren a avut loc sâmbătă, 13 aprilie, aproximativ la orele prânzului, în Dibaya Lubwe, o comună din provincia Kwilu. Aceasta a produs o cascadă de noroi şi resturi care s-au prăbuşit pe malurile râului Kasai, unde era andocată o barcă, iar mai mulţi oameni spălau rufe.

Felicien Kiway, guvernatorul interimar al provinciei congoleze a spus că 12 trupuri neînsufleţite au fost scoase de sub pământ până la această oră, dintre care nouă femei şi trei bărbaţi, inclusiv un bebeluş. Acesta a precizat că: „Circa 50 de persoane sunt date dispărute, dar vom continua căutarea prin nămol'', adăugând că şansele de a descoperi supravieţuitori sunt slabe, întrucât incidentul s-a produs în urmă cu peste 12 ore.

Arsene Kasiama, coordonatorul unei asociaţii a societăţii civile, a spus că alunecarea de teren a afectat şi oameni care îşi făceau cumpărăturile într-un magazin. El a anunţat un bilanţ de 11 decese, şapte supravieţuitori grav răniţi şi peste 60 de persoane date în continuare dispărute.

Infrastructura deficitară și planificarea urbană defectuoasă de pe teritoriul R.D. Congo sporesc vulnerabilitatea comunităţilor în faţa precipitaţiilor extreme, care au devenit mai intense şi mai frecvente în Africa din cauza temperaturilor în creştere, potrivit experţilor în climă.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri