Chiar dacă SUA sprijină Israelul, tinerii americani sunt mai predispuși să susțină Hamas (sondaj)

Data actualizării: Data publicării:
Pro-Palestinian Protest - Washington
Manifestații pro-palestiniene în SUA. FOTO: Profimedia

Un nou sondaj de opinie arată că susținerea americanilor pentru Israel este în prezent foarte puternică. Cu toate acestea, în rândul tinerilor din SUA se remarcă o tendință de a nu fi necondiționat alături de Israel, ceea ce generează semne de întrebare cu privire la perspectiva americană asupra partenerului din Orientul Mijlociu. Mai exact, 26% din tinerii americani intervievați, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, consideră că soluția la conflictul israeliano-palestinian este ca Israelul să fie "desființat și dat Hamas și palestinienilor". În plus, aproape 3 din 10 tineri au declarat că SUA ar trebui să sprijine Hamas în acest conflict, relatează un sondaj Harvard CAPS/Harris, dat publicității de JPost.

Rezultatele sondajului Harvard CAPS/Harris, realizat online, la jumătatea lunii octombrie, în rândul a 2.116 alegători americani, arată că soluția pe termen lung a conflictului este ca Israelul să fie "șters și cedat Hamas și palestinienilor".

Ce cred americanii despre Israel și politicienii aflați la conducere

Premierul Netanyahu a înregistrat o apreciere moderat favorabilă în rândul respondenților, de 38%, mai puțin decât Donald Trump, Joe Biden, Hilary Clinton și Nikki Haley, dar mai mult decât Vivek Ramaswamy, Ilhan Omar, Rashida Tlaib și Mahmoud Abbas.

În ceea ce privește statul Israelul, 59% dintre cei intervievați arată că au o părere bună despre acesta, situându-se pe locul al treilea, după armata SUA și poliție. Statul israelian a depășit Ucraina în rândul simpatiei americane, dar și instituții precum FBI, CNN, FOX și Black Lives Matter. Cu toate acestea, Hamas, care a înregistrat cea mai scăzută popularitate, a obținut totuși 13%.

Ce cred americanii despre conflictul actual dintre Israel și Hamas

În timp ce atitudinea generală a americanilor intervievați a fost puternic de susținere a Israelului, au existat diferențe dramatice între grupurile de vârstă intervievate. Cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au înregistrat cel mai ridicat nivel de emoții anti-Israel, pro-palestiniene și pro-Hamas.

Un sondaj comandat de Open Society Foundations în luna septembrie a acestui an a demonstrat diferențe similare în ceea ce privește atitudinile generaționale. Acest sondaj anterior a constatat că, în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, peste o treime dintre aceștia considerau că a avea un lider care nu își bate capul cu parlamentul sau cu alegerile este un mod bun de a conduce o țară.

Din aceeași categorie de vârstă, 42% dintre respondenți au declarat că o conducere militară este un mod bun de a guverna o țară.

În sondajul Harvard CAPS/Harris, o proporție covârșitoare de 86% dintre respondenți consideră că atacul Hamas asupra Israelului a fost un atac terorist, iar 91% dintre cei care au urmărit îndeaproape conflictul cred același lucru.

Însă grupul demografic reprezentat de tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani a urmărit foarte puțin conflictul îndeaproape.

Tinerii americani consideră că din punct de vedere moral Hamas și Israel sunt la egalitate

Cu toate acestea, diferențele dintre generații în ceea ce privește percepția conflictului sunt dramatice.

În general, 84% dintre respondenți au declarat că sunt de partea Israelului în detrimentul Hamas. Această cifră scade la 52% în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.

Această tendință a distincțiilor între răspunsurile date de diferite categorii de vârstă a fost aproape universal consecventă la toate întrebările adresate despre conflict.

Tinerii au fost mai puțin predispuși să catalogheze Hamas drept "teroriști", mai predispuși să se poziționeze de partea Hamas în detrimentul Israelului (48%), mai puțin predispuși să afirme că Israelul are responsabilitatea de a-și proteja cetățenii prin represalii împotriva Hamas, mai puțin predispuși să afirme că Israelul are responsabilitatea de a aduce înapoi cetățenii răpiți, mai predispuși să creadă că există o echivalență morală între Israel și Hamas și mai puțin predispuși să afirme că Israelul este îndreptățit să elimine guvernul Hamas.

Pe lângă diferențele de percepție și valori dintre generații, generația tânără a fost mai vulnerabilă la dezinformare.

De exemplu, aproximativ trei sferturi (74%) din totalul respondenților au declarat că atacul Hamas a vizat fără discriminare civili. Doar puțin peste jumătate, respectiv 53%, dintre cei mai tineri din acest grup demografic au susținut același lucru.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri