Concluzia anchetatorilor: Rusia, implicată în moartea lui Aleksander Litvinenko

Data publicării:
putin - kremlin.ru

Aleksandr Litvinenko a murit în noiembrie 2006 şi până acum nimeni nu a fost tras la răspundere pentru moartea sa. Nici această din urmă anchetă nu va aduce condamnarea cuiva. Aduce însă alinare familiei, care a susţinut tot timpul varianta implicării Moscovei în moartea acestuia.

Concluziile anchetei desfăşurate de autorităţile britanice sunt categorice şi toate conduc către o implicare a Rusiei. Şi sunt enumerate câteva argumente puternice: 97 la sută din poloniul produs în lume este fabricat în Rusia, Moscova a făcut tot posibilul pentru a obstrucţiona ancheta şi, cu trei săptămâni înainte de moartea sa, Aleksandr Litvinenko s-a întâlnit cu doi foşti colegi din perioada în care a activat în KGB.

Richard Horwell, avocatul Poliţiei Metropolitane din Londra, spune că „cei care au planificat asasinarea lui Litvinenko nu au dorit să fie descoperită. Poloniul este un agent al morţii tăcut, invizibil şi, de cele mai multe ori, nedetectabil.” Tot el a mai explicat: „Ce ar avea Rusia de ascuns şi de ce toate aceste impedimente în calea adevărului? Dovezile arată că, singura explicaţie credibilă este aceea că, într-o formă sau alta, statul rus a fost implicat în asasinarea lui Litvinenko.”

Suspecţii identificaţi au fost Andrei Lugovoi, fost agent KGB, acum deputat în Duma de Stat, și Dmitri Kovtun, om de afaceri. Cu ei s-a întâlnit, la un hotel din centrul Londrei, Aleksandr Litvinenko cu trei săptămâni înainte de moartea sa. Există ipoteza că ei i-ar fi turnat poloniu radioactiv în ceai. Nu au ajuns în faţa justiţiei, pentru că Rusia a refuzat să îi extrădeze. De pe patul de spital, însă, Litvinenko a lăsat cu limbă de moarte numele celui care a ordonat asasinarea lui.

El (n.red.: Alexander Litvinenko) era în stare să vorbească, a putut să spună că Putin este responsabil pentru moartea sa”, a declarat soția sa, Marina Litvinenko.

Iar Ben Emmerson, avocatul văduvei, a adăugat că „Putin şi clica sa au legături cu crima organizată, cu cei care sunt dispuşi să-i elimine pe cei care le stau în cale, iar domnul Litvinenko a fost eliminat din acest motiv.”

Rusia a negat mereu orice legătură cu moartea lui Alexander Litvinenko. La fel cum s-a delimitat şi de alte cazuri de morţi suspecte - cel al jurnalistei Anna Politkovskaia, al magnatului Boris Berezovski şi al omului de afaceri Aleksandr Perepilicinîi, toţi opozanţi ai actualului regim de la Kremlin.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri