Raport: În ultimele 6 luni, armata rusă a executat cel puțin 15 soldați ucraineni, imediat după ce aceștia s-au predat

Data publicării:
crime razboi rusia
Human Rights Watch a cerut ca cele cinci cazuri analizate de presupuse execuții să fie investigate ca crime de război. Foto: X/Belkis Wille

Forțele ruse ar fi executat, doar în ultimele șase luni, cel puțin 15 soldați ucraineni care voiau să se predea, arată datele unui raport recent al Human Rights Watch (HRW). Organizația a analizat cinci dintre aceste cazuri, în care militarii au fost „împușcați cu sânge rece”, ceea ce constituie o încălcare clară a Convențiilor de la Geneva, transmite Euronews.

Organizația din SUA a cerut ca cele cinci cazuri analizate de presupuse execuții să fie investigate ca crime de război.

„De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, forțele sale au comis multe crime de război odioase”, a declarat Belkis Wille, director asociat de criză și conflict la HRW.

„Execuția sumară – sau uciderea – a soldaților ucraineni predați și răniți, împușcați cu sânge rece, interzisă în mod expres de dreptul internațional umanitar, este de asemenea inclusă în această moștenire rușinoasă”.

HRW a analizat imaginile din drone postate pe rețelele sociale pe 2 decembrie, 27 decembrie și 25 februarie.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În videoclipuri, soldații ucraineni păreau să se fi predat, dar au fost împușcați de trupele ruse. HRW a spus că nu a putut verifica unele dintre locațiile incidentelor.

Având în vedere că bărbații nu mai făceau parte din luptă, dreptul internațional umanitar spune că ei nu sunt ținte și, prin urmare, nu pot fi împușcați. Convențiile de la Geneva precizează în mod specific că inamicii care sunt în afara luptei din motive precum predarea, rănirea sau capturarea trebuie să fie tratați uman și nu mai sunt ținte legale pentru atac.

Uciși cu sânge rece

O filmare realizată pe 25 februarie arată că cel puțin șapte soldați ucraineni își scot armura. Unul dintre ei și-a scos și casca. Toți s-au întors cu fața în jos, în timp ce cinci soldați ruși își îndreptau armele spre ei. Șase dintre bărbații ucraineni nu s-au mișcat după ce au fost împușcați. Unul a încercat să evadeze înainte să fie împușcat. Acest incident a avut loc în satul Ivanivske din apropierea regiunii Donețk.

HRW a reușit să facă diferența între soldații ruși și ucraineni identificând banda de pe brațele lor: trupele ucrainene poartă albastru, iar rușii în alb sau roșu.

Organizația Națiunilor Unite a raportat în martie că prizonierii de război ucraineni aflați în captivitatea Rusiei au suferit torturi, inclusiv bătăi repetate, șocuri electrice și execuții simulate.

Unii au fost chiar supuși violenței sexuale, se arată în raport.

ONU a înregistrat, de asemenea, „afirmații credibile” că trupele ruse au efectuat execuții a cel puțin 32 de prizonieri de război ucraineni.

Biroul Procurorului General al Ucrainei a anunțat la 9 aprilie că efectuează 27 de anchete penale cu privire la execuția prizonierilor de război ucraineni.

Președintele rus Vladimir Putin a negat că guvernul său a comis crime de război împotriva ucrainenilor.

„Deși fiecare dintre aceste cazuri este înfiorător, poate ceea ce este cel mai de condamnat este dovezile care indică în cel puțin un caz că forțele ruse au dat în mod explicit ordine să ucidă soldații în loc să-i lase să se predea, susținând astfel crimele de război”, a spus Wille.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...