Edward Snowden a cerut azil politic în Rusia. Vladimir Putin dă asigurări că nu-l va preda americanilor

Data publicării:
snowden - 5771437-AFP Mediafax Foto-The Guardian-9

Snowden se află de opt zile în zona de tranzit a aeroportului din Moscova, de unde este liber să plece sau să rămână, a spus Vladimir Putin.

"Rusia nu predă niciodată pe nimeni. Dar, dacă doreşte să rămână pe teritoriul Rusiei, domnul Edward Snowden trebuie să renunţe la activităţile care îi afectează pe partenerii noştri americani", a declarat preşedintele Rusiei.

Serviciul rus de securitate, alături de FBI, caută acum o soluţie în cazul Snowden, una care să excludă varianta unei extrădări.

Unii experţi spun că fugarul ar putea părăsi Rusia ascuns printre delegaţii la un forum pentru energie, eveniment care are loc la Moscova. Alte voci afirmă că Snowden ar fi cerut refugiu în 15 ţări.

Dezvăluirile americanului au fost primite cu dezaprobare de fostul preşedinte, George W. Bush. „Ştiu că a făcut rău ţării şi că administraţia Obama îi va veni de hac. Cred că a compromis securitatea ţării”, a spus Bush junior.

Potrivit unui sondaj de opinie, ruşii ar vrea ca Vladimir Putin să-i acorde azil politic lui Snowden, pe care americanii îl acuză de spionaj. Sunt însă destui analişti care cred că liderul de la Kremlin, fost ofiţer de informaţii, nu are foarte multă simpatie pentru un agent care şi-a trădat propria agenţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri