Exit poll. GERB a câștigat alegerile din Bulgaria

Data publicării:
boris borisov crop -AFP Mediafax Foto-STR

10% din voturi a primit Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, urmată de Ataka, cu 7,5%.

După anunţarea rezultatelor parţiale, zeci de nemulţumiţi au ieşit în stradă, la Sofia. Forţele de ordine au venit imediat la faţa locului, iar un reporter al televiziunii naţionale bulgare chiar a spus că printre manifestanţi ar fi recunoscut câţiva provocatori.  

Rezultatul nu surprinde, GERB era favorit în cursa electorală.

Prezența la vot a fost de peste 40%.

S-au întocmit 190 de dosare astăzi pentru fraude electorale, pentru 45 s-a demarat deja o anchetă. Vineri noapte autoritățile au confiscat 350.000 de buletine de vot false, tipărite în apropiere de Sofia. 

„Prezența la vot e considerată destul de mică, având în vedere importanța și tonul alegerilor. În 2009 era de 65%, deci mare parte dintre alegători au renunțat la procesul politic”, a declarat Vladimir Bereanu, jurnalist.

„Rezultatele au fost așa cum erau așteptate. Foarte probabil în Parlament vor intra numai patru partide. Fiecare dintre ele ar putea lua puterea, să formeze un guvern, având în vedere Constituția Bulgariei. Partidul care a câștigat cele mai multe voturi are și cele mai multe probleme, în toată campania Borisov a menținut că nu va face coaliție cu nimeni. Rezultatele de acum înseamnă că el nu poate forma un Guvern dacă își ține cuvântul”, a subliniat el.

Peste șase luni ar putea avea loc alegeri noi, pentru că orice coaliție ce se va realiza va fi extrem de fragilă, spun analiștii. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri