Friedrich Nietzsche, sărbătorit de Google printr-un doodle special

Data publicării:
google filosof

Google şi-a schimbat cu această ocazie logo-ul, în locul celei de-a doua litere „O” apărând un chip desenat care aminteşte de un portret celebru al filozofului, în care este imortalizat din profil.

Friedrich Wilhelm Nietzsche s-a născut pe 15 octombrie 1844, în Röcken, Germania. S-a confruntat din tinereţe cu problema credinţei în Dumnezeu şi înclina mai degrabă spre ateism, fapt ce se va reflecta mai târziu în gândirea sa filozofică.

Astudiat filozofia la Universitatea din Leipzig. Lectura cărţii lui Arthur Schopenhauer „Lumea ca voinţă şi reprezentare” va constitui premisa ideatică a vocaţiei sale filozofice. A studit filozofia antică greacă, în special pe reprezentanţii perioadei presocratice, Heraclit şi Empedocle, scrie Mediafax.

În 1882 o cunoaşte pe Lou von Salomé, pe care o cere în căsătorie, fiind însă refuzat. În acelaşi an, în timp ce se găsea la Nisa, începe să scrie lucrarea sa capitală, „Aşa grăit-a Zarathustra”, care va apărea în 1885. În 1889, în Torino, asistând la biciuirea sălbatică a unui cal în plină stradă, are prima criză de nebunie, în cursul căreia are manifestări delirante, considerându-se Dionysos sau Iisus. Este îngrijit până la sfârşitul vieţii (25 august 1900, Weinmar) de sora sa, Elisabeth Foerster Nietzsche.

Filosofia lui Friedrich Nietzsche gândeşte reevaluarea filozofiei şi artei Greciei din perioada istorică cea mai veche, în defavoarea clasicismului, văzut ca afirmare a viziunii raţionale şi, în consecinţă, decadent. Friedrich Nietzsche critică valorile fundamentale ale societăţii ultra-raţionalizate în care trăia, ajungând la negarea principiilor enciclopediste ce exclud vitalismul existenţei.

Friedrich Nietzsche este cel care a spus ca Dumnezeu e mort, idee care a primit două interpretări majore: prima susţine faptul ca Nietzsche vorbeşte despre moartea Dumnezeului creştinilor, iar a doua interpretare vorbeşte despre moartea Dumnezeului filosofilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri