Funcționarii chinezi, obligați să petreacă o zi în închisoare pentru a vedea ce-i așteaptă dacă cedează tentației corupției

Data publicării:
gratii inchisoare detentie sursa foto digi24 1

Comisia Centrală de Inspecție și Disciplină, organismul anticorupție al Partidului Comunist Chinez, a început să organizeze vizite în închisori pentru înalții funcționari și soțiile sau soții lor, care pot astfel să se întâlnească și să discute cu foști colegi ajunși acolo după ce au fost condamnați pentru corupție.

Potrivit unui anunț oficial, obiectivul demersului este ca funcționarii publici „să fie conștienți” de consecințele faptelor de corupție și „să-și exercite atribuțiile corect și să fie receptivi la supravegherea Partidului”, informează Agerpres.

Angajați din mai multe ministere au fost duși în ultimele luni de autoritățile anticorupție în astfel de vizite, fiind pregătite și vizite separate pentru soțiile sau soții lor, astfel încât implicațiile corupției să devină o temă de discuție în familie.

Funcționarii și soțiile lor sunt impresionați când văd cât de oribil este să-ți pierzi libertatea și prestigiul personal, dar cred că impactul cel mai puternic este resimțit mai mult de către cei tineri”, a declarat agenției EFE un funcționar care a participat la o astfel de vizită.

În schimb, o altă angajată a statului chinez, în vârstă de numai 25 de ani, afirmă că aceste vizite funcționează ca modalitate de atenționare, dar ele sunt mai mult „un fel de spectacol”, în opinia ei „folosirea unui asemenea procedeu radical fiind inutilă”.

„Corupția nu trebuie doar pedepsită, prevenirea ei este mai importantă”, scrie în ediția sa de luni Cotidianul Poporului, una dintre publicațiile Partidului Comunist Chinez, care cere totodată mai multă fermitate pentru a elimina acest flagel de la rădăcină.

Lupta împotriva corupției a devenit principalul obiectiv al președintelui Xi Jinping, care a lansat în anul 2013, când a preluat puterea, o campanie intitulată „Să luptăm împotriva tigrilor și muștelor”, aluzie la ideea că această campanie îi vizează pe toți cei bănuiți de fapte de corupție, indiferent de poziția sau influența lor în partid.

Numai anul trecut au fost judecați pentru fapte de corupție peste 4.000 de funcționari chinezi, mulți ajungând în spatele gratiilor. Printre cei aduși în fața instanței se găsesc și nume sonore din politica chineză, precum fostul ministru al securității Zu Yongkang, al cărui proces este în desfășurare, sau fostul număr doi al Forțelor Armate chineze, Xu Caihou, decedat în urmă cu două luni.

Guvernul de la Beijing a creat și linii telefonice speciale, pe care cetățenii le pot folosi pentru a denunța cazuri de corupție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...