Sari la conținut

Helmut Kohl: Europa „nu poate deveni o nouă casă” pentru migranți

Foto: Gulliver / GettyImages

Citat de jurnalul Tagesspiegel în ediția sa de duminică, acest text care deschide ediția în limba maghiară a celei mari recente cărți pe care a semnat-o, „Aus Sorge um Europa” (Din grijă pentru Europa), subliniază că soluția la criza migratorie „nu se află în Europa”, ci „în regiunile în cauză”.

„Europa nu poate deveni o nouă casă pentru milioanele de indivizi din întreaga lume care au probleme urgente”, a afirmat fostul cancelar federal care urmează să îl primească marți la reședința sa pe premierul ungar, Viktor Orban, adversar înverșunat al politicii migratorii promovate de Angela Merkel.

Fără să o numească, Helmut Kohl critică, potrivit jurnalului, decizia luată în toamnă de șefa cabinetului de la Berlin de a primi refugiați în Germania.

„Deciziile solitare, oricât de fondate le pot considera cei care le iau, și politicile naționale ale cavalerului singuratic trebuie să aparțină trecutului”, a mai declarat fostul cancelar, considerat părintele reunificării Germaniei.

În opinia acestuia, numeroși migranți „vin din medii culturale diferite”.

„Mulți au o credință care este diferită de credințele iudeo-creștine care fac parte din fundamentele ordinii noastre sociale și a scării noastre de valori”, a adăugat el.

În vârstă de 86 de ani, Helmut Kohl nu apare aproape deloc în public după ce în 2008 a căzut pe scări, iar în anul următor un accident vascular cerebral l-a lăsat foarte slăbit.