Sari la conținut

MAE: Nu există vreo confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român printre victime

 O avalanșă uriașă s-a produs astăzi pe Everest, în urma cutremurului care a avut loc în Nepal

FOTO: facebook.com/alexandru.gavan

Avalanșă pe Everest. Organizator: Cei patru români ar trebui să fie în siguranță 

Încă de la momentul producerii cutremurului cu magnitudinea de de 7,9 pe scara Richter din apropierea capitalei statului Nepal, Kathmandu, în dimineaţa zilei de 25 aprilie 2015, Ambasada României la New Delhi a întreprins, în regim de urgenţă, demersurile legale pe lângă autorităţile competente nepaleze, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare privind posibila existenţă, printre victime, a unor persoane de cetăţenie română, respectiv pentru a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români potenţial afectaţi”, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Misiunea diplomatică din India are în atenţie situaţia unui grup de alpinişti români aflaţi într-o expediţie în regiune, urmărindu-se cu prioritate contactarea acestora şi stabilirea situaţiei lor după producerea cutremurului. De asemenea, misiunea diplomatică a contactat telefonic doi cetăţeni români care se află în Nepal pentru un circuit turistic, care îşi anunţaseră prezenţa în regiune, situaţia acestora nefiind afectată de cutremur. Totodată, este în legătura cu familia din România a unui alt cetăţean care se află în regiunea afectată”, potrivit Ministerului.

Până la acest moment, misiunea diplomatică nu a primit nicio solicitare de sprijin consular din partea cetăţenilor români aflaţi in zona afectată şi nici vreo confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român, printre victime”, se mai arată în răspunsul MAE.

Ministerul de Externe precizează că atât Ambasada României la New Delhi, cât şi Consulatul Onorific al României din Nepal menţin legătura permanentă cu autorităţile locale şi monitorizează evoluţia situaţiei din regiunea afectată, fiind pregătite să acorde asistenţă consulară de specialitate. 

Aproape 700 de morți și avalanșă pe Everest, în urma cutremurului de 7,9 din Nepal. Patru alpiniști români se află pe munte

Florin Pârvu, directorul adjunct pe probleme consulare din Ministerul Afacerilor Externe, a vorbit, la Digi24, despre situaţia românilor din Nepal şi a alpiniştilor de pe muntele Everest. 

"Este vorba, în primă fază, de patru cetăţeni români, în calitate de turişti, care se aflau la momentul respectiv în zona producerii acestui fenomen. Cu doi dintre aceştia am luat legătura telefonică, pentru că s-au înregistrat anterior la Ambasadă. În momentul de faţă, aceştia sunt în afara oricărui pericol", a spus Florin Pârvu.

"Cu ceilalţi doi cetăţeni români turişti nu am reuşit deocamdată să luăm legătura, pentru că, în momentul acesta, conexiunile sunt extrem de perturbate. Consulul onorific al României în Nepal face demersuri la toate autorităţile care au în competenţă salvarea tuturor persoanelor implicate. Ambasada de la New Delhi face demersuri prin toate canalele de cooperare posibile şi, la nivelul MAE, ţinem legătura cu Federaţia Română de Alpinism, deoarece există alţi patru cetăţeni români, alpinişti de această dată, care se află în Nepal. Despre unul dintre aceştia ştim că e bine, ceilalţi sunt doi cetăţeni români despre care avem informaţia că se află într-o bază de altitudine la 6.000 şi ceva de metri. Nu avem o informaţie confirmată că aceştia sunt, în momentul de faţă, în afara oricărui pericol, iar un al patrulea alpinist român se află în nordul Nepalului, zonă neafectată de avalanşe", a mai spus acesta.

"Ţinem legătura cu vicepreşedintele Federaţiei Române de Alpinism din România şi încercăm, prin intermediul acestuia, să îi contactăm pe cetăţenii noştri. Acest lucru nu a fost posibil până acum, continuăm demersurile. Vom rămâne în contact cu toţi. (...) Avem un nr de telefon: 0728557116, îl punem la dispoziţia cetăţenilor care au rude în zona respectivă”, a completat directorul adjunct pe probleme consulare din Ministerul Afacerilor Externe.