"Maniacul din Angarsk", care a ucis 80 de femei, a mai primit o condamnare. Cel mai sângeros criminal în serie din Rusia era polițist

Data actualizării: Data publicării:
Mikhail Popkov
"Maniacul din Angarsk", care a ucis 80 de femei, a mai primit o condamnare. Cel mai sângeros criminal în serie din Rusia era polițist. FOTO: Profimedia Images

Cel mai sângeros criminal în serie din Rusia, numit „maniacul din Angarsk” după ce a mărturisit 80 de crime, a primit încă 10 ani de închisoare, el fiind găsit vinovat de uciderea a încă trei femei.

Mihail Popkov a fost condamnat de un tribunal din Irkutsk, scrie site-ul Meduza.

S-a dovedit că Popkov a fost implicat și în asasinarea unei femei de 27 de ani din satul Zhilkino din Irkutsk în 1997, a unei femei de 25 de ani de pe malul râului Angara din Irkutsk și a unei femei de 31 de ani în 2003 pe teritoriul cimitirului Novo-Leninsky, scrie TASS. În două cazuri, și-a sugrumat victimele, iar pe o a treia a înjunghiat-o de mai multe ori.

Popkov a recunoscut faptele, la dosar fiind depuse și diverse probe criminalistice.

Avocatul lui Popkov, Vladimir Lukhtin, a declarat că mărturia clientului lui a fost verificată, iar el „a arătat locurile, metodele, armele și alte circumstanțe [ale crimelor] importante pentru dosarul penal.”

Aceasta este a patra sentință pentru Popkov, care mai primise două condamnări pe viață.

Fost polițist în Angarsk, Mihail Popkov a primit prima condamnare pe viață în 2015, pentru 22 de crime. În 2017, el a mărturisit încă aproape 60 de crime. În 2018, „maniacul din Angarsk” a primit o a doua închisoare pe viață. A mai primit o a treia pedeapsă de nouă ani și opt luni de închisoare în 2021 pentru uciderea a două femei în 1995. În ianuarie 2023, a mărturisit încă două crime.

Mihail Popkov a fost numit „maniacul din Angarsk”, fiind cel mai sângeros criminal în serie din Rusia modernă.

Totul a început după ce, la mijlocul anilor 1990, în Angarsk au început să fie găsite în mod constant cadavre ale unor tinere femei, ucise și violate cu brutalitate. Multă vreme s-a considerat că erau victime ale violențelor domestice. A început să se vorbească serios despre „maniacul din Angarsk” abia în 2002, după publicarea unui articol în Moskovsky Komsomolets. În același timp, anchetatorul Evgeniy Kostarev și comisarul superior al Ministerului rus al Afacerilor Interne, colonelul Serghei Derzhavin, au fost trimiși la Angarsk. Timp de zece ani l-au căutat pe criminal.

Mihail Popkov, care a lucrat câțiva ani în poliția din Angarsk, a fost reținut în 2012 după ce proba sa ADN s-a potrivit cu cea găsită pe unul dintre cadavre. Popkov a mărturisit crimele. A spus că lua femei cu mașina și că dacă erau bete le ducea la marginea orașului și le omora. Anii 1997-1998 sunt considerați cei mai sângeroși din dosarul penal al lui  Popkov. În acea perioadă, într-o pădure au fost găsite mai multe victime ale sale.

Doar două femei au reușit să supraviețuiască, dar nu au putut să îl identifice pe criminal, deoarece ambele au suferit leziuni cerebrale traumatice grave. Amândouă au urmat ședințe de terapie.

Timp de 20 de ani, criminalul și-a șters cu grijă urmele: nu au fost găsite nici amprente, nici arma crimei. Singurul lucru la care nu s-a gândit au fost urmele benzii de rulare a anvelopelor și faptul că ar putea fi descoperit prin analize ADN. Însă, până în 2008, testele ADN se făceau doar la Moscova și costau aproximativ 10.000 de dolari, așa că nu se făceau mai mult de cinci astfel de analize pe an.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri