Matthew Rojansky: Ne-am dori o Românie care să preia conducerea în zona ei de lume

Data publicării:
analist

Matthew Rojansky mărturisește, cu franchețe, că oamenii nu vorbesc în America de România. Se subînţelege că e parte din noua Europă şi cred că noua Europă are o reputaţie şi o semnificaţie în Statele Unite, în mare parte asociată cu perioada anterioară, când liderii SUA îşi căutau aliaţi şi îi găseau în noua Europă şi nu în vechea Europă, şi cred că România era de fiecare dată în acest grup. Dar acest lucru nu este neapărat sănătos pentru România şi nu neapărat sănătos pentru SUA”, avertizează analistul.

El spune că, pentru a-i impresiona pe americani, ar fi de dorit ca România să preia conducerea în zona ei europeană, în zona ei din lume. „Aveţi chestiuni legate de Marea Neagră, de coridorul energetic, aveţi legături în Orientul îndepărtat, cu NATO, şi aveţi problema Transnistriei în Republica Moldova, chiar în vecinătate. Şi dacă aţi prelua iniţiativa în aceste chestiuni, americanii ar fi impresionaţi”, a explicat Matthew Rojansky.

Pe de altă parte, analistul - care se declară impresionat de Polonia - dezvăluie câteva secrete pentru cucerirea americanilor: „Cel mai important lucru pe care pot să vi-l spun e că americanii sunt întotdeauna impresionaţi de competenţă. De rezolvarea problemelor, de forţă şi competenţă. Nu suntem impresionaţi de scuze. Şi aşa este. Prea des americanii care vin în Europa sunt primiţi cu scuze. Ni se spune că e vina ruşilor, nu reuşim pentru că ruşii sunt prea dificili, nu nu descurcăm cu ruşii. Bine, atunci ce facem cu ruşii? Noi vrem răspunsuri, vrem soluţii”, arată analistul.

El dă și un alt exemplu pentru lipsa de pragmatism a europenilor: „Sau venim la Bruxelles şi ni se spune: păi ştiţi, sunt prea multe ţări aici, nu putem găsi soluţii pentru că nu toată lumea e de acord. Nu ne interesează. Pericolul este că dacă nu-i impresionezi pe americani, atunci vechea ecuaţie de a-i ţine pe americani înăuntru nu va mai funcţiona”, avertizează expertul. „Nu e vorba că vom abandona Europa, ci vom transforma relaţia într-una în care angajamentul nu este unul continuu, nu este palpabil, va fi una pe termen mai lung, la un nivel inferior, să zicem, economic, şi mai puţin un angajament de securitate şi politic”, adaugă Rojansky.

Moldova e un ciot, nu figurează pe nicio hartă a integrării

În opinia analistului, Republica Moldova este „un ciot”, fiind nesemnificativă pentru Uniunea Europeană. Nici Moldova nu-și dorește, de fapt, statutul de membru, ci doar pe acela de asociat. Vrea liberă circulație și alte câteva avantaje. Paradoxal, o bună relație cu Uniunea Europeană ar putea ajuta la rezolvarea conflictului transnistrean, ar putea fi un bun exemplu pentru Ucraina, iar Rusia nu se va opune cu adevărat.

„Moldova este, sincer vorbind, un ciot, nu figurează nicăieri în schema pe termen lung a integrării europene şi euroatlantice, dar ar fi un precedent pozitiv pentru Ucraina. Ar fi un semn bun că integrarea este posibilă, că există o populaţie din care mulţi vorbesc rusă, mulţi sunt orientaţi către Moscova, dar există o cale de integrare paşnică şi funcţională în Europa şi în Occident, cu menţinerea culturii şi a caracterului distinct, asta ar fi foarte bine pentru Ucraina. Nu sunt sigur că nu se va întâmpla invers, poate Ucraina va fi prima pentru că, așa cum spuneaţi, Moldova e în criză politică acum”, a declarat Matthew Rojansky.

În ceea ce privește Republica Moldova, el spune că această țară nu are în vedere statutul de membru în UE, în ciuda celor spuse de Angela Merkel în cursul vizitei sale la Chișinău în august anul trecut. Pentru a obține avantaje însă, Moldova trebuie să-și rezolve problemele politice. „Moldova doreşte statut de membru asociat. Acest lucru nu înseamnă să fii membru al clubului, ci să primeşti un pachet substanţial de beneficii, mai exact circulaţie liberă şi comerţ liber. În mod clar, aceste lucruri ar fi bune pentru Moldova. Să adăugăm că Moldova se bucură de anumite elemente printr-un pachet de comerţ preferenţial. Ca să primească statutul de membru asociat, Moldova trebuie să-şi rezolve probleme politice”.

Analistul spune că acest statut ar ajuta întrucâtva și la rezolvarea conflictului transnistrean: „Dar dacă ar primi acest statut, ar avea un efect extrem de pozitiv nu doar pentru moldoveni, dar şi pentru regiune. Transnistrienii ar privi peste Nistru şi ar spune: hei, aici avem o uşă deschisă spre cea mai mare economie din lume, economia Uniunii Europene! Putem călători! Una din cauzele pentru care transnistrenii, atât conducerea, cât şi oamenii de rând, au fost neinteresaţi de reunificarea cu Moldova, e că consideră paşaportul moldovan inutil. Un paşaport moldovan cu o viză Schengen... e drăguţ! E folositor. Şi sunt şi alte avantaje. Aşa-numitul sistem Bologna, cu recunoaşterea diplomelor universitare. E foarte important pentru că transnistrenii se uită dincolo de râu şi zic: vrem noi diplome moldovene? Nici asta nu ne foloseşte. A avea studii universitare recunoscute practic în toată lumea civilizată ar fi foarte valoros, deci cred că sunt foarte multe lucruri bune”.

Întrebat dacă va permite Rusia apropierea Moldovei de Uniunea Europeană, expertul spune că nu a observat niciodată ca Moscova să se opună cu adevărat integrării economice a Republicii Moldova în Europa. „Din anumite puncte de vedere, a fost chiar avantajos pentru Rusia, pentru că au o poziţie bună pe piaţa moldoveană, o poziţie dominantă pe piaţa transnistreană, deci dacă pot aduce Moldova şi Transnistria în acest context, e bine. Unde au tras o linie roşie, a fost aderarea la NATO, neutralitatea nu se discută”, subliniază Matthew Rojinsky. 

Urmăriți în materialul video atașat interviul integral acordat de analistul american realizatorului Digi24 Balazs Barabas pentru emisiunea „Pașaport diplomatic”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri