Moscova folosește Wagner ca să își clădească un imperiu colonial pe continentul african

Data actualizării: Data publicării:
militari wagner langa un elicopter de transport
Moscova folosește Wagner ca să își clădească un imperiu colonial pe continentul african. Foto: Profimedia

Moscova își face imperiu colonial pe continentul african, cu mâna Wagner. Protestatarii din Niger, care au dat lovitura de stat de acum câteva zile, au trecut deja la pasul următor. Au dat foc astăzi ambasadei Franței și au pus steagul Rusiei pe clădire. Unul dintre demonstranți a zis că țara lui vrea să urmeze calea luată de Mali și Burkina Faso, unde conduc oameni puși la putere de Moscova și de mercenarii Wagner. Evgheni Prigojin a lăudat puciul din Niger, încă o dovadă că oamenii lui sunt implicați. Imperiul african al Rusiei este din ce în ce mai vizibil.

Sute de oameni au atacat și au vandalizat ambasada Franței din Niger. Chiar au incendiat punctul de pază de la intrare. A fost punctul culminant al unui miting uriaș, în favoarea militarilor care au dat o lovitură de stat și care l-au arestat pe președintele pro-occidental al țării. În timp ce dădeau foc drapelelor Franței, manifestanții le fluturau pe cele ale Rusiei și scandau lozinci pro-Moscova. Nici nu este de mirare, având în vedere că puciul pare să fi fost susținut de mercenarii Wagner.

Bărbat: Vrem ca schimbările reale care se întâmplă în Mali și Burkina Faso să aibă câștig de cauză și în Niger.

Burkina Faso și Mali sunt conduse de dictaturi militare, puse la putere de Rusia, cu ajutorul grupării Wagner. Mali pare să fie cea mai recentă parte a acestui veritabil imperiul colonial pe care Rusia îl construiește în Africa subsahariană, o zonă bogată în resurse, dar săracă în securitate. Evgheni Prigojin, într-un mesaj audio, a lăudat puciul din Niger și a vorbit ca liderii sovietici din anii 1960.

Evgheni Prigojin, șeful Wagner: Ce se întâmplă în Niger a fost pregătit ani de zile. Fostele puteri coloniane încearcă să țină țările africane sub controlul lor. Ca să le țină sub control, fostele puteri coloniale au umplut țările cu teroriști și diverse grupări, ceea ce a dus la o uriașă criză de securitate. Ce se întâmplă în Niger este doar lupta poporului Nigerului cu puterile coloniale.

Unii dintre liderii africani aduși la putere de Moscova au venit la summitul organizat de Putin și au mulțumit noii stăpâniri.

Faustin Archange Touadera, președintele Republicii Centrafricane: Federația Rusă a trimis, fără considerente de ordin geopolitic, geostrategic sau economic, forțe ruse care au susținut decisiv forțele de securitate și apărare ale țării noastre.

Assimi Goita, președintele Mali: Mali a creat un parteneriat militar cu Rusia, pe care o felicit pentru fiabilitate.

Ibrahim Traore, președintele Burkina Faso: Există o dorință de schimbare, nu numai a partenerilor, ci o dorință de schimbare a politicii, ca să ne îndepărtăm de partenerii noștri tradiționali și să ne îndreptăm către prieteni adevărați ca Rusia.

Situația din Niger încă nu este clară. Liderii celorlalte țări din Africa de Vest le-au cerut puciștilor să îl repună în drepturi pe președintele ales. Au termen o săptămână. Dacă nu, ar putea avea loc o intervenție militară a acestor țări africane.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri