Noi proteste anticorupţie în Brazilia. Mii de oameni au ieșit în stradă

Data publicării:
brazilia-4

Demonstranţii au blocat traficul pe bulevardele din centrul oraşului. Clasa politică este principala ţintă a nemulţumirilor. Foarte mulţi brazilieni susţin că politicienii sunt corupţi, că au salarii prea mari şi că sunt mai degrabă interesaţi de bunăstarea proprie decât de cea naţională.

„Costumul de joker reprezintă începutul haosului, dar haosul este creat de stat, de politicienii corupţi. Sunt aici să protestez faţă de agitaţia politică din ţară”, explică un protestatar.

Pentru a preveni violenţele care au marcat protestele din multe oraşe braziliene, un număr mare de poliţişti a fost trimis să asigure ordinea.

La Fortaleza, în nordul ţării, peste 5000 de oameni s-au ciocnit cu poliţiştii în apropierea stadionului de fotbal din oraş. Demonstranţii, nemulţumiţi de banii cheltuiţi de Brazilia pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2014 au aruncat cu pietre, iar forţele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogone.

Pentru a încerca să tempereze mişcările de stradă, senatul brazilian a aprobat o lege care înăspreşte sentinţele pentru corupţie. Iar un amendament adus Constituţiei, prin care se limita puterea procurorilor de a ancheta politicieni, a fost respins.

Mulţi analişti susţin însă că protestele vor deveni în curând parte a vieţii de zi cu zi a brazilienilor, mai ales din cauza economiei care a încetinit brusc.

Citiți și:

Președintele Braziliei promite reforme, pentru a stopa protestele

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri