Sari la conținut

Prima companie aeriană care ar vrea să renunțe la scaunele din avioane

Compania aeriană low-cost VivaColombia ar fi dispusă să renunțe la scaunele din avioane și să își oblige pasagerii să stea în picioare, dacă o astfel de variantă ar fi aprobată de birourile pentru siguranța transportului, iar constructorii de aeronave ar găsi o soluție eficientă și sigură.

Dacă unele companii aeriene low-cost, precum Ryanair, a înlocuit scaunele din avioane cu unele mai subțiri, astfel încât capacitatea de transport a aeronavelor să crească, fondatorul VivaColombia spune că pasagerii sunt mai interesați să obțină un preț mai mic la biletele de avion decât să aibă parte de un confort sporti în timpul zborului.

„Există cercetători care fac chiar acum studii să afle dacă poți zbura stând în picioare. Suntem foarte intersați de orice variantă care ar face transportul aerian mai ieftin. Cui îi pasă dacă nu ai un sistem de entertainment pentru o oră de zbor? Cui îi pasă dacă nu ai podele de marmură sau dacă nu primești alune gratis?”, a declarat CEO-ul VivaColombia, William Shaw, pentru Miami Herald.

Acesta a declarat că ia în calcul orice idee care ar putea reduce prețul biletelor de avion. Săptămâna aceasta, VivaColombia și-a mărit flota cu 50 de avioane Airbus 320, care vor începe să zboare de la 1 mai 2018. Noile aeronave sunt mai spațioase, au mai multe locuri, consumă mai puțin combustibil și vor avea costuri de întreținere mai mici.

Însă pentru companiile aeriene low-cost cea mai mare realizare ar fi să renunțe complet la scaune și să le înlocuiască cu unele asemănătoare scaunelor de bar. Astfel, ar putea vinde mai multe bilete pentru un zbor. Ideea a fost explorată chiar de Airbus, în 2003, însă nu a primit aprobările autorităților de supraveghere a transportului aerian.

Ryanair a vrut să introducă scaunele verticale

În 2010Ryanair și-a anunțat intenția de a introduce scaunele verticale, în zborurile pe distanțe scurte. Schimbarea ar fi urmat să aibă loc în următorii doi ani, însă șapte ani mai târziu, compania nu a reușit să treacă această măsură prin standardele de siguranță. 

CEO-ul Ryanair, Michael O’Leary, declara atunci pentru ITV că acesta ar fi un plan pentru a revoluționa distribuirea bugetelor companiilor aeriene low-cost și a schimba comportamentul pasagerilor în timpul zborului.

Ideea scaunelor verticale a atras critici din partea Autorității Aviației Civile, care a ridicat semne de întrebare cu privire la siguranța unei astfel de metode de transport.

„Suntem încrezători că aceste scaune vor trece testele de siguranță. Boeing a fost capabil să trimită oameni pe lună, așa că suntem siguri că vor reuși să facă un succes din aceste scaune verticale”, spunea Stephen McNamara, purtătorul de cuvânt al Ryanair.