Proiectul telegondolei din Ierusalim, care i-a înfuriat pe palestinieni

Data actualizării: Data publicării:
telegondola ierusalim

Autorităţile din Israel vor să construiască o telegondolă care să plimbe turişti din vestul Ierusalimului în estul metropolei. Anunțul a stârnit însă imediat furia palestinienilor, care consideră Ierusalimul de Est capitala viitoarei lor țări.

Trei mii de turişti pe oră poate duce telegondola gândită de oficialii din Ierusalim. Călătoria de patru minute ar uşura drumul pelerinilor care vin în Oraşul Sfânt ca să viziteze obiectivele religioase. Israelienii văd partea plină a paharului:

-Acest sistem care ajunge până la Zidul Plângerii va fi foarte bun pentru toată lumea, pentru cei care nu pot merge pe jos până la Zid.

-E nevoie de aşa ceva, de o metodă de a transporta oamenii dintr-un loc în altul fără a folosi maşinile, fiindcă e foarte aglomerat.

Nu de aceeaşi părere sunt palestinienii, furioși doar la gândul că telegondola va trece la doar câţiva metri deasupra caselor. Ei susţin că Ierusalimul de Est, anexat de israelieni după războiul din anul 1967, este capitala viitorului stat palestinian.

Hanan Ashrwai, oficial OEP: Este o violare a caracterului sacru, a istoriei, demografiei şi geografiei Ierusalimului.

Telegondola din Iersualim va fi gata peste doi ani, dacă primește aprobarea guvernului. Caz în care se anunţă noi tensiuni pentru că Ierusalimul Vechi este gazda unor locuri religioase extrem de importante, cum ar fi Moscheea Al-Aqsa, Muntele Templului și Zidul Plângerii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri