Protestele, văzute direct din Turcia: „Toată lumea se îndreaptă către piaţa centrală din Istanbul”

Data publicării:
turica proteste mediafax

Pe buzele tuturor este un singur slogan, toată lumea cere demisia primului ministru”, a spus Lizi Goghiuzgheren.

Aceasta a explicat că oamenii sunt nemulţumiţi de mpsurile antipopuliste luate de-a lungul timpului de guvern.

În toată Turcia sunt manifestări spontane. Aseară, oamenii au ieşit cu crătiţi şi tigăi au făcut zgomot, s-au strâns în piaţa centrală. La 21.00 este programată o altă manifestaţie. Toată lumea se îndreaptă către piaţa centrală din Istanbul. Acum, acolo se fac gărzi. Dacă acum e un calm aparent, lumea face cu schimbul, s-au construit baricade, piata e în mâinile populaţiei, forţele de ordine nu pot intra acolo”, a povestit femeia.

Ziua de astăzi a început mai calm în Turcia. Protestatarii s-au adunat în piaţa din centrul Istanbulului, în absenţa forţelor de ordine. Tinerii susţin că presa turcă ignoră cu bună știință protestele, în timp ce Institutul Cultural Român de la Istanbul și-a amânat evenimentele programate pentru acestă perioadă.

Potrivit Ministerului român de Externe, nici un român aflat în Turcia nu a fost implicat în incidente. Dincolo de toate acestea, protestele au adunat laolaltă grupuri despre care nu se punea problema să fie de aceeași parte a baricadei - liberali de stânga cu naționaliști, kurzi împreună cu turci sau galeriile echipelor de fotbal Galatasaray, Fenerbahce și Beşiktaş.

În cursul zilei de vineri, poliţia turcă a intervenit pentru a înlătura manifestaţia de protest iniţiată de grupurile ecologiste la data de 26 mai, în parcul Gezi, din zona centrală Taksim.

Protestatarii intenţionau să împiedice punerea în aplicare a deciziei primăriei privind demolarea parcului istoric Gezi, în locul căruia ar urma să fie reconstituită o cazarmă otomană precum şi construit un centru comercial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri