Sari la conținut

Război fără sfârșit. Autoritățile irakiene au început contraofensiva împotriva islamiștilor

Rebelii islamişti spun că au executat peste o mie de militari în drumul lor spre capitală. Ei au publicat pe Internet mai multe fotografii în care susţin că apar soldaţii irakieni. Sunt surprinse momentele în care aceştia sunt înghesuiţi în maşini şi duşi pe un câmp din apropierea oraşului Tikrit, unde sunt executaţi.

În timp ce numărul oamenilor care fug din calea insurgenţilor se apropie de un milion, există şi situaţii aparent neobişnuite. Localnicii din Mosul se întorc în oraşul cucerit de rebeli, care au refăcut reţeaua de electricitate şi alimentare cu apă şi au redus tarifele la utilităţi.

E drept, vorbim doar de sunniţi, care spun că au fugit iniţial de teama unor atacuri ale armatei irakiene şi nu de frica rebelilor.

Bagdadul este sigur în proporţie de 100%. Nu există absolut nicio teamă pentru Bagdad şi împrejurimile sale”, spune Saad Maan, purtătorul de cuvânt armata irakiană.

Autorităţile irakiene susţin că au început contra-ofensiva şi că au eliberat mai multe oraşe.

Analiştii politicii spun că situaţia de acum este de fapt moştenirea intervenţiei internaţionale din urmă cu 11 ani. Ei spun că în timpul operaţiunilor din 2003, americanii şi britanici au făcut greşeala de a-i concedia pe militarii loiali lui Saddam Hussein, care s-au alăturat imediat fundamentaliştilor.