Riscul major la care sunt expuși copiii din cauza incendiilor din Amazon

Data actualizării: Data publicării:
incendii Amazon
Foto: Getty Images

Incendiile de vegetație din Pădurea Amazoniană, care ard de luni întregi, au dus la o creștere a problemelor respiratorii în rândul copiilor din Brazilia. A crescut și numărul internărilor în spital, relatează CNN.

Incendiile reprezintă „un risc major pentru sănătatea populației, potrivit unui raport publicat de Fundația Oswaldo Cruz, un institut de cercetare în domeniul sănătății.

Incendiile eliberează în atmosferă gaze cu efect de seră, ca monoxidul de carbon și protoxidul de azot, și poluanți toxici, ca particulele PM2.5. Acestea agravează bolile cardiovasculare și pot provoca inflamații, ateroscleroză și chiar cancer.

Foarte periculoase sunt mai ales particulele PM2.5, pentru că sunt atât de mici încât pot ajunge în plămâni și pot trece în alte organe și în sânge. Pe termen scurt, pot provoca inflamații și probleme de respirație, dar pe termen lung pot duce chiar la cancer și atac de cord.

Aceste efecte sunt vizibile cu precădere în zonele afectate de incendiile de pădure, potrivit raportului.

În mai și iunie, aproximativ 5.000 de copii au ajuns la spital în fiecare lună, de două ori mai mulți decât în mod obișnuit.

În orașele situate cel mai aproape de incendii, numărul copiilor internați în spital cu boli respiratorii a crescut cu 36%. Nici cei care locuiesc mai departe nu sunt în siguranță, deoarece fumul s-a împrăștiat pe milioane de kilometri pătrați, până în Columbia, Peru, Bolivia și Paraguay.

Copiii sunt cei mai vulnerabili pentru că sistemul lor respirator și cel imunitar sunt încă în dezvoltare și petrec mai mult timp în aer liber decât adulții, expunându-se astfel mai mult la gaze toxice.

A crescut de asemenea numărul deceselor în rândul copiilor, din cauza problemelor respiratorii, arată raportul.

Iar numărul cazurilor de copii care se îmbolnăvesc din cauza incendiilor este așteptat să crească, din moment ce amploarea incendiilor a crescut în luna august, la cel mai grav nivel de când acestea au început să fie înregistrate, în 2013. Date medicale sunt însă disponibile doar până în iunie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri