Șeful Statului Major al armatei americane: Noul coronavirus este probabil, dar nu sigur, natural

Data publicării:
190926-A-SS368-0006
Foto: U.S. Army / Monica King

Coronavirusul este probabil, dar nu cu siguranţă, natural şi nu produs într-un laborator din China, a declarat marţi generalul Mark Milley, şeful Statului Major al armatei americane, citat de Reuters. Generalul american își susține afirmația pe baza rapoartelor, inclusiv secrete, la care a avut acces. 

Observaţiile celui mai înalt comandant din forţele armate americane pot alimenta speculaţiile despre originea virusului. Au fost voci care au acreditat ideea că virusul a fost creat în laborator și eliberat intenționat. 

Întrebat la o întâlnire cu presa, la Pentagon, dacă dispune de dovezi privind originea virusului într-un laborator chinez, Milley a evitat un răspuns ferm. „Există multe zvonuri şi speculaţii în multe feluri de presă, bloguri etc. N-ar trebui să fiţi surprinşi că am ajuns într-adevăr interesat de asta şi că a trebuit să studiez cu atenţie multe informaţii secrete. Şi în acest moment aş spune doar că sunt neconcludente, deşi majoritatea dovezilor par să încline spre natural. Dar nu ştim sigur”, a spus generalul.

Luna trecută, un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing a scris pe Twitter că epidemia ar fi putut fi adusă în Wuhan de armata americană. Guvernul Statelor Unite a condamnat afirmaţia, iar preşedintele Donald Trump a citat-o când a numit coronavirusul, în declaraţiile de presă, „virus chinezesc”. Departamentul de Stat de la Washington a acuzat China că încearcă să respingă criticile privind rolul în declanşarea pandemiei şi ascunderea informaţiilor de restul lumii.

În februarie, Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV), susţinut de statul chinez, a ripostat la zvonurile privind sintetizarea artificială a virusului în laborator. În aceeaşi lună, o echipă de 27 de cercetători a publicat în revista medicală Lancet o declaraţie de condamnare a teoriilor conspiraţiei care „nu fac altceva decât să producă teamă, zvonuri şi daune care periclitează colaborarea internaţională pentru combaterea virusului”. Autorii au susţinut că „majoritatea covârşitoare” a oamenilor de ştiinţă au ajuns la concluzia că virusul a pornit de la animalele sălbatice.

Coronavirusul denumit oficial SARS-CoV-2 a fost detectat prima oară în oraşul Wuhan din China. Marţi, un editorial din Washington Post a dezvăluit că Departamentul de Stat american a avertizat, prin telegrame diplomatice din 2018, despre vulnerabilitatea managementului şi a siguranţei în laboratorul WIV. Cotidianul a menţionat consensul majorităţii comunităţii ştiinţifice privind provenienţa animală, nu sintetică a virusului, însă a citat şi un expert cu o opinie diferită. Acesta nu a exclus ca origine laboratorul respectiv, unde au fost testaţi pe animale coronaviruşi de la lilieci, timp de câţiva ani.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a refuzat să comenteze direct articolul din Washington Post. Într-un interviu la radio, el a declarat: „Ştim că este o pandemie globală care a început la Wuhan, în China. Ştim că acolo existau pieţe de animale vii. Deci începem să punem faptele cap la cap”.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri