Sari la conținut

Spital bombardat în Afganistan. Americanii au recunoscut greșeala și au prezentat scuze

FOTO: Twitter

ACTUALIZARE 22.00. 19 oameni, printre care trei copii, au murit dup ă ce un spital din Afganistan al organizaţiei Medici fără Frontiere a fost bombardat din greşeală de aviaţia americană. Ate 37 de persoane au fost grav rănite.

În bombardamentul aviaţiei americane şi-au pierdut viaţa 9 angajaţi ai Medicilor fără Frontiere, iar alţi 19 au fost răniţi, au declarat reprezentanţii organizaţiei. ONU a condamnat atacul pe care l-a catalogat drept „de neiertat” şi „posibil criminal”. Iar Pentagonul a anunţat că a deschis o anchetă.

„Spitalul era foarte cunoscut, era singurul spital funcţional din Kunduz de când au început luptele. Am comunicat în mod amănunţit detaliile privind localizarea exactă a spitalului tuturor părţilor aflate în conflict în Afganistan, astfel încât nu există nicio îndoială că locul era foarte uşor de recunoscut de toată lumea, iar spitalul era extrem de cunoscut. Ceea ce s-a întâmplat acum, la sfârşitul acestei săptămâni extrem de intense în timpul căreia peste 400 de de răniţi au fost trataţi şi operaţi 24 de ore din 24, acum, deci, întreaga echipă care a făcut operaţii după operaţii a suferit foarte multe pierderi”, a spus Bart Janssenes, reprezentant al organizației.


ACTUALIZARE 18.11 Creşte bilanţul atacului asupra spitalului din Afganistan. 16 oameni au murit într-un spital al organizaţiei Medici fără Frontiere, iar alţi 37 au fost răniţi după ce unitatea medicală a fost bombardată din greşeală de aviaţia americană. Potrivit preşedinţiei afgane, şeful forţelor americane din Afganistan a recunoscut greşeala şi a prezentat scuze şefului statului. Avioanele Statelor Unite, care-i sprijineau pe militari, ar fi lansat mai multe rachete asupra unităţii medicale. Reprezentanţii Medici Fără Frontiere susţin că raidul a continuat timp de o jumătate de oră, chiar dacă americanii fuseseră informaţi că au lovit un spital. Aproape 200 de oameni erau în acel moment în spital, iar 30 sunt în continuare daţi dispăruţi. 


ACTUALIZARE 13:30 Spitalul Medecins sans Frontieres din Kunduz a continuat să fie bombardat timp de 30 de minute după ce organizația umanitară a avertizat armatele americană și afgană că instituția a fost lovită într-un prim raid, în cursul nopții, susține Medecins sans Frontieres.


MSF cere „să se facă lumină foarte rapid” asupra acestui atac în care au murit cel puțin nouă dintre angajații săi și care ar putea fi „opera” unui raid american.


ACTUALIZARE 12:30  Nouă angajați ai Medecins sans Frontieres au murit și 37 de persoane sunt grav rănite în urma bombardamentului asupra spitalului din Kunduz, care ar putea fi rezultatul unui raid american, a anunțat, sâmbătă, organizația Medici fără Frontiere, care condamnă acest atac.

Numeroși pacienți și membri ai personalului încă nu au fost găsiți”, precizează organizația, care mai afirmă că a transmis preventiv coordonatele geografice ale spitalului său din Kunduz tuturor părților care iau parte la conflictul din ultimele zile dintre armata afgană și talibani.

Organizația publică pe contul său de Twitter și câteva fotografii din spital, după bombardament:În momentul bombardamentului, în centrul medical erau 105 pacienți și 80 de membri ai personalului, afgani și străini.

NATO a recunoscut că americanii au efectuat în zonă, în cursul nopții, mai multe raiduri și că unul dintre acestea s-ar putea să se fi soldat „cu pagube colaterale”.

Centrul medical de la Kunduz a fost un ajutor crucial pentru populația civilă începând de luni, după ce orașul a fost cucerit de talibani, iar apoi a urmat contraofensiva forțelor de securitate afgane. Era singurul spital din această regiune din nordul Afganistanului unde se puteau trata răniții grav. Începând de luni, Medecins sans Frontieres a îngrijit 394 de răniți.

Kunduz, punct strategic din nordul Afganistanului, a fost săptămâna aceasta treatrul unor lupte înverșunate între talibani și forțele de securitate afgane. Acestea din urmă au reușit să preia controlul în cursul zilei de joi.