Statul California a dat în judecată un miliardar din Silicon Valley pentru că a interzis accesul publicului pe plajă

Data publicării:
Martin's Beach near Half Moon Bay, California-USA
FOTO: Guliver/ Getty Images

Statul California l-a dat în judecată pe miliardarul din Silicon Valley, Vinod Khosla, pentru blocarea accesului publicului pe plajă, potrivit CNN.

În 2008, Vinod Khosla, prin intermediul companiilor sale, a cumpărat două terenuri în apropierea plajei Martin, aflată la sud de Golful Half Moon. Pe noile sale proprietăți, însă, se afla și singura cale de acces a publicului către plajă.

Capitalistul din Silicon Valley a cumparat cele două terenuri contra sumei de 32 de milioane de dolari, apoi a interzis accesul publicului pe proprietate. A îngrădit terenul, a pus semne cu „Intrarea Interzisă” și a angajat agenți de pază. În urma demersurilor sale a urmat „un val” de procese, potrivit New York Times

Reprezentanții unor organizații din California au anunțat luni că statul a intentat un proces pentru a restabili complet accesul public pe plaja Martin.

"Nu putem permite ca această situație să se repete de fiecare dată când cineva cumpără proprietăți pe malul mării - este un precedent periculos pentru viitorul accesului public din California", a declarat președintele Comisiei de coastă din California, Steve Padilla.

Statul susține că plajele aparțin publicului. Constituția Californiei prevede ca publicului să i se permită să accesul pe toate plajele de coastă. Legea costieră din 1976 din California se bazează pe acest aspect, impunând statului „maximizarea accesului public” la zonele de coastă, rămânând în concordanță cu „drepturile protejate constituțional ale proprietarilor de proprietăți private”.

Dori Yob Kilmer, avocatul miliardarului, a declarat pentru CNN că proprietatea este privată, iar pretențiile statului „au fost respinse în mod repetat de instanțe” într-un proces anterior.

"Deși astfel de tactici sunt obișnuite în sistemele comuniste, ele nu au fost niciodată tolerate în sistemul american, în care Constituția SUA împiedică guvernul să ia pur și simplu proprietatea privată și să o dea publicului", potrivit lui Kilmer.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri