Talibanii au desființat Ministerul Păcii și Comisia Electorală Independentă: „Deocamdată, nu avem nevoie să existe”

Data actualizării: Data publicării:
Talibani se antrenează cu puști Kalașnikov la Jalalabad
Foto: Profimedia Images

Talibanii au dizolvat Comisia Electorală Independentă (IEC) din Afganistan, înfiinţată în timpul regimului precedent şi însărcinată cu organizarea alegerilor. Un un purtător de cuvânt al regimului islamic a declarat că „nu mai este nevoie” de comisie. În afară de comisie, talibanii au mai desființat două ministere, printre care și cel al Păcii.

Talibanii au ordonat, de asemenea, dizolvarea Comisiei pentru Plângeri Electorale (ECC) şi a două ministere: Ministerul pentru Pace şi cel pentru Afaceri Parlamentare.

„Deocamdată, nu avem nevoie ca aceste două ministere şi aceste comisii să existe şi să funcţioneze. Dacă se va simţi nevoia, Emiratul Islamic (numele dat talibanilor regimului lor) ar putea să le restabilească”, a declarat Bilal Karim, adjunct al purtătorului de cuvânt al talibanilor, citat de AFP, potrivit Agerpres.

IEC a fost înfiinţată în 2006, la câţiva ani după prăbuşirea precedentului regim taliban (1996-2001). Rolul său era de a organiza şi superviza alegerile. Cu acest titlu, IEC şi angajaţi ai săi erau vizaţi în mod regulat de atentate întreprinse de talibani.

Talibanii au preluat din nou puterea pe 15 august, răsturnând guvernul precedent susţinut de SUA şi de aliaţii lor, în timp ce trupele străine îşi încheiau retragerea grabnică din Afganistan, după doi ani de prezenţă.

La scurt timp după ce au preluat puterea, talibanii au înlocuit Ministerul pentru Afacerile Femeilor prin temutul Minister pentru promovarea Virtuţii şi Prevenirea Viciului.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri