Thailanda. Cei 12 băieți și antrenorul, deși găsiți, ar putea rămâne luni întregi în grotă

Data actualizării: Data publicării:
copii salvati

12 băieţi şi antrenorul lor, care erau blocaţi într-o peşteră din Thailanda de 9 zile, au fost găsiţi în viaţă. Sunt foarte slăbiţi şi, deocamdată, nu pot face faţă efortului pe care l-ar presupune ieşirea la suprafaţă. Galeria care face legătura cu gura peşterii este inundată pe o porţiune de câțiva kilometri. În plus, armata a anunțat că supraviețuitorii ar putea fi nevoiți să rămână luni întregi în peșteră, așteptând ca apele să se retragă. Altă soluție nu au, dacă nu cumva învață să facă scufundări, scrie BBC News. Experții avertizează însă că ar fi foarte riscant ca niște copii neexperimentați să facă scufundări prin coridoarele grotei cu apă mâloasă, unde vizibilitatea este zero. 

- Vă mulţumim! Vă mulţumim!
- Câţi sunteţi?
- Treisprezece.
- Treisprzece? Minunat!
- Da, da.
- Venim după voi, este în regulă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Este momentul în care copii înţeleg că vor fi salvaţi după ce nouă zile au fost prizonieri într-o peşteră pe care au vrut să o exploreze. Au rămas blocaţi în subteran după ce pământul, îmbibat cu apă în urma ploilor musonice, s-a surpat şi le-a blocat ieşirea.

Narongsak Osatanakorn - guvernatorul Chiang Rai: „În ceea ce priveşte cele 13 persoane dispărute, i-am găsit pe fraţii noştri mai tineri în siguranţă”.

Cei 12 băieți au vârste cuprinse între 11 și 16 ani, iar antrenorul lor 25 de ani. Presa locală a dat publicităţii și fotografii cu băieţii captivi, imediat după ce au fost găsiţi. Zâmbesc, însă sunt prea slăbiţi pentru a se mişca după cele nouă zile petrecute în peşteră. Aşa că operaţiunea de a-i aduce la suprafaţă va fi una dificilă. Pentru a ieşi din grotă, trebuie să parcurgă un drum de 3 kilometri, printr-un tunel parţial inundat.
„Este foarte riscant în continuare. Dacă intră şi nu este suficient aer pentru a respira sau se închide tunelul, este un risc. Trebuie să pregătim în detaliu. Vom intra dacă suntem 90% siguri”, a anunțat guvernatorul.

Peştera în care au rămas blocaţi este de fapt un labirint de grote ce se întinde pe zece kilometri şi care ajunge în ţara vecină, Myanmar.
Micii fotbalişti nu şi-au ales însă cel mai bun moment pentru a o vizita. Thailanda este în plin sezon ploios, iar zonele montane sunt des afectate de viituri. Copiii şi antrenorul nu au ţinut însă cont de riscuri, deşi autorităţile au emis un avertisment că în această perioadă peştera se poate inunda din cauza musonului.

Salvatorii se luptă acum cu apele în creștere pentru a aduce grupului mai multe provizii. S-ar putea să fie nevoiți să le trimită hrană pentru cel puțin patru luni, potrivit armatei. Încercările de a pompa apa din peșteră s-au dovedit până acum zadarnice. Dacă băieții vor române în peșteră și vor aștepta ca apele să se retragă, asta ar însemna că vor avea de stat câteva luni și vor trebui aprovizionați permanent cu mâncare. Ar avea însă nevoie și de asistență medicală. 

Doctori special antrenați vor intra în grotă pentru a ajunge la ei în zilele următoare ca să le evalueze starea de sănătate și să le trateze eventualele răni.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri