„Venus e o planetă rusească”. Anunțul Roscosmos după ce astronomii au descoperit posibile semne de viață extraterestră

Data actualizării: Data publicării:
cum ar putea arata un peisaj de pe venus
Foto: Guliver/GettyImages

Rusia și-a anunțat intenția de a explora independent planeta Venus, la o zi după ce oamenii de știință au anunțat că au detectat în norii acizi ai planetei un gaz numit fosfină, care indică faptul că microbii ar putea trăi în vecinătatea inospitalieră a Pământului, potrivit Euronews.

Șeful companiei spațiale rusești Roscosmos, Dmitri Rogozin, a spus că Rusia va iniția un proiect național, deoarece el „crede că Venus este o planetă rusească”, potrivit agenției de știri TASS.

Roscosmos a precizat apoi într-un comunicat că primele misiuni de explorare a lui Venus au fost efectuate de Uniunea Sovietică.

„Decalajul enorm dintre Uniunea Sovietică și concurenții săi în explorarea lui Venus a făcut ca Statele Unite să numească Venus o planetă sovietică”, potrivit comunicatului.

Rușii susțin că au o mare cantitate de probe care sugerează că unele obiecte de pe suprafața venusiană și-au schimbat locul sau chiar că ar putea fi vii, deși este vorba despre ipoteze care nu au fost confirmate încă.

Proiectul național anunțat de Rogozin ar urma să fie făcut separat de proiectul „Venera-D” la care rușii lucrează cu NASA.

Roscosmos a anunțat că va studia solul și atmosfera planetei, precum și „procesele evolutive de pe Venus, care ar fi suferit o catastrofă climatică asociată cu efectul de seră”.

Declarațiile vin după ce oamenii de știință au anunțat că au detectat în norii acizi ai planetei Venus un gaz numit fosfină, care indică faptul că microbii ar putea trăi în vecinătatea inospitalieră a Pământului. O echipă condusă de Jane Greaves, care este profesor la Universitatea Cardiff, a detectat prezența gazului și a lansat ipoteza că organismele vii plutesc în norii planetei Venus.

Fosfina este o moleculă formată dintr-un atom de fosfor și trei atomi de hidrogen. Pe Pământ, fosfina este asociată cu viața, cu microbii care trăiesc în intestinele animalelor, cum ar fi pinguinii, sau în medii sărace în oxigen, cum ar fi mlaștinile. Este un gaz inflamabil, murdar, toxic, produs de bacterii care nu necesită oxigen.

Venus are o dimensiune similară cu Pământul și este adesea denumită planeta geamănă. Este o planetă neobișnuită pe care oamenii de știință încă încearcă să o înțeleagă. Este cel mai apropiat vecin planetar al nostru. Atmosfera groasă a planetei ajută la captarea căldurii, iar suprafața sa este suficient de fierbinte pentru a topi plumbul.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Limba asemănătoare cu româna, vorbită de 80 de milioane de oameni la 4.500 km de România: „Are 2.000 de...
Digi FM
Schimbare la Bacalaureat 2025. Ce vor avea voie să facă elevii după ce-și află notele
Pro FM
Antonia, contract de imagine de peste două milioane de euro. Cu cine a acceptat să-și asocieze numele
Film Now
Mădălina Ghenea, divă într-o rochie decoltată, cu crăpătură pe picior, la Veneția. A împărțit zâmbete și...
Adevarul
Cum a murit Avram Iancu, eroul tragic al moților. „Nu avea asupra lui, decât o năframă zdrențuită, fluierul...
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
De ce nu ar trebui să adaugi banane în smoothie-uri. Semnalul de alarmă tras de un gastroenterolog: „Mulți...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Halle Berry, schimb aprig de mesaje cu fostul soț: "M-am săturat să fiu făcută mincinoasă". Fiecare luptă...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale