Sari la conținut

VIDEO. Explozie uriașă în nord-estul Chinei. Cel puțin 44 de morți și distrugeri imense

ACTUALIZARE 12:00  Incendiul este acum sub control, dar autorităţile au dat ordin ca sute de perosane să fie evacuate de teamă că emisiile rezultate în urma deflagraţiilor ar putea fi toxice.

Martorii celor două deflagraţii au scris pe reţelele de socializare că tot ce se afla pe o rază de un kilometru în jurul portului a fost complet distrus. Exploziile au fost atât de puternice, încât au putut fi văzute de la cel puţin 10 kilometri depărtare. Cea mai puternică a echivalat cu puterea a 21 de tone de explozibil.

Sute de oameni au fost răniţi, iar spitalele sunt pline până la refuz. Joi dimineață, echipele de salvare încă mai transportau oameni răniți la spitale.

„Clădirea de două etaje în care locuiam a fost redusă la un singur nivel”, a povestit un martor ocular.

„Norul chimic a fost la început foarte mic, apoi s-a tot extins ca un foc de artificii. "Boom!" şi dintr-o dată a explodat”, a relatat un altul.

Cele două explozii au avut loc la interval de 30 de secunde una de cealaltă. Imediat, pământul a început să se cutremure. Geamurile a zeci de clădiri s-au spart şi cei care locuiau în zonă au luat-o la fugă neştiind ce s-a întâmplat.

Deflagraţiile au avut loc într-un parc industrial unde sunt depozitate zeci de containere cu materiale explozibile. Peste o sută de pompieri au fost mobilizaţi la faţa locului, însă intervenţia lor este una extrem de dificilă deoarece nimeni nu ştie cu exactitate despre ce substanţe chimice este vorba.

Rudele celor dispăruţi, veniţi la locul exploziilor, se roagă pentru o minune: „Este vorba de fratele meu. Am aflat de explozii în Beijing şi ne-am grăbit să ajungem aici şi să îl căutam. Până acum, nici urmă de el. Am auzit că sunt şapte echipaje de pompieri aici şi mai mulţi pompieri au murit. Suntem foarte îngrijoraţi”, spune un tânăr.

Deocamdată nu se ştie ce a dus la producerea exploziilor. Presa chineză spune că ar putea fi vorba, cel mai probabil, despre o scurgere de gaze.  

În vecinătatea zonei industriale afectate de explozii se construiau locuințe de lux, care erau aproape terminate. Ele au rezistat relativ bine șocului deflagrațiilor - numai geamurile s-au spart, iar în pereții externi au fost proiectate deșeuri. Nu departe, însă, de aceste enclave rezidențiale emblematice pentru prosperitatea chineză, se află dormitoarele muncitorilor veniți din provinciile sărace. Clădirile sunt una cu pământul. 

ACTUALIZARE 9:00 Seria de explozii de miercuri seara, din zona industrială a portului Tianjin, s-a soldat cu cel puțin 44 de morți, între care 12 pompieri, potrivit unui nou bilanț comunicat joi de agenția oficială chineză, Xinhua. Cel puțin 520 de persoane sunt rănite, dintre care 66 sunt în stare gravă.

Două explozii s-au produs într-un depozit din portul orașului. O minge uriașă de foc s-a înălțat spre cer, iar clădirile din apropiere s-au prăbușit. Odată cu ivirea zorilor, dezastrul care se dezvăluie privirilor este pur și simplu înfricoșător:

FOTO: BBC

Pe rețelele sociale au început să fie publicate fotografii și filmulețe care arată proporția dezastrului:ACTUALIZARE JOI, ora 6:00 Un nou bilanț provizoriu al exploziilor de la Tianjin indică 17 morți, printre care pompieri, și 400 de răniți, dintre care 32 grav, transmite BBC. Exploziile s-au produs într-un depozit unde se aflau „produse chimice periculoase”, a anunțat presa oficială de la Beijing.


Explozia a putut fi văzută de la cel puţin 10 kilometri depărtare şi a fost filmată de mai mulţi localnici. Din imagini se vede la început o deflagraţie în depărtare printre zgârie-norii oraşului.

Deodată, explozia devine uriaşă, asemenea detonării unei bombe atomice. Din primele informaţii, se pare că deflagraţia a avut loc într-un depozit de carburanţi.