Washington Post: Polonia a primit 15 milioane de dolari de la SUA pentru a găzdui o închisoare secretă

Data publicării:
cia 25 ian

Dezvăluirile au fost făcute de publicaţia „Washington Post”, care citează sub acoperirea anonimatului foști angajați ai agenției.

Plata ar fi fost făcută la începutul anului 2003 de către doi agenţi de rang înalt din cadrul CIA. Ei ar fi sosit la ambasada americană de la Varşovia, de unde au luat două cutii cu bani pe care le-au predat apoi oficialilor polonezi.

La începutul lui 2003, doi agenţi de rang înalt din cadrul CIA au sosit la ambasada americană de la Varşovia pentru a lua două cutii mari din carton, în care se aflau 15 milioane de dolari în numerar, trimişi din Germania prin curier diplomatic. Cei doi au pus cutiile într-un automobil şi au traversat oraşul până la cartierul general al serviciilor poloneze de informaţii”, scrie „Washington Post”.

Dezvăluirile jurnaliştilor americani relansează astfel scandalul închisorilor secrete ale CIA deschise în Europa, cu acordul tacit al aliaţilor SUA, inclusiv România. De altfel, numele României și întreaga istorie a închisorilor secrete ale CIA – un scandal izbucnit în urmă cu aproape nouă ani - sunt reamintite în articolul din cotidianul american.

Oficialii din Polonia resping astfel de acuzaţii, aşa cum au făcut de la începutul scandalului, în urmă cu aproape nouă ani. Chiar şi aşa, Varşovia a fost nevoită să răspundă acuzaţiilor formulate la CEDO de un palestinian şi de un saudit, care susţin că au fost torturaţi pe teritoriul Poloniei, apoi au fost transferaţi la Guantanamo.

Scandalul închisorilor secrete în România

Scandalul închisorilor secrete nu a ocolit nici România. În noiembrie 2005, tot „Washington Post” dezvăluia faptul că mai multe state europene, printre care şi ţara noastră, au găzduit centre secrete de detenţie pentru teroriştii din Al-Qaida. Oficialii de la Bucureşti au negat în repetate rânduri că în România ar fi existat centre de detenţie administrate de Agenţia Centrală de Informaţii. Cu toate acestea, Parlamentul European a cerut ţării noastre să redeschidă urgent ancheta privind închisorile CIA.

În document, forul european se arăta dezamăgit de tăcerea Bucureştiului în ceea ce priveşte închisorile CIA. În plus, oficialii de la Bruxelles au acuzat autorităţile române că apără Agenţia Centrală de Informaţii a Statelor Unite ale Americii şi au cerut, în premieră, audierea miniştrilor care aveau acces la astfel de informaţii.    

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri