Medvedev a spus care sunt condițiile pentru ca Rusia să revină la masa negocierilor: „Trebuie să înțeleagă două aspecte”

Data publicării:
Dmitri Medvedev gesticulează în timpul unui discurs
Dmitri Medvedev. Foto: Profimedia Images

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a anunțat miercuri condițiile pe care trebuie să le îndeplinească Ucraina, dar și comunitatea internațională pentru ca negocierile să fie reluate. Potrivit acestuia, ar trebui elaborate inclusiv noi norme internaționale. 

Fostul președinte rus, Medvedev, a scris pe canalul său de Telegram că Ucraina ar trebui să recunoască pierderea celor patru republici autoproclamate și anexate de Federația Rusă. Ca gest de bunăvoință, acesta a spus că s-ar declara mulțumit și cu „recunoașterea tacită” a „intrării” în componența Rusiei a teritoriilor din sud-estul Ucrainei 

„Pentru a începe noi negocieri este nevoie nu atât de înțelegerea ad litteram a principiilor dreptului internațional, cât acordul pe două aspecte legislative. În primul rând, vorbim despre recunoaștea (sau, cel puțin, acordul tacit) rezultatelor referendumurilor din fostele teritorii ale Ucrainei (n.red. cele patru regiuni anexate ilegal de Moscova) care fac parte din dreptul intern al Rusiei, din constituția ei. În al doilea rând, este nevoie de elaborarea unor norme internaționale speciale care să prevadă și situația creată, dar și viitorul relațiilor internaționale”  

Mai mult, Medvedev compară situația actuală cu cea de după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial: „Elaborarea normelor trebuie făcută la fel cum s-a întamplat, să spunem, în pregătirea Cartei ONU din 1945. De fapt, vorbim despre crearea unor noi reguli internaționale care să completeze actualul sistem de norme peremptorii (n.red. principii fundamentale ale dreptului internațional.)

De altfel, cu doar câteva zile în urmă, și purtătorul de cuvânt al Kremlinului declara că Rusia ar putea relua negocierile doar după ce Ucraina și-ar modifica legislația. 

Pe de altă parte, președintele ucrainean a declarat în mai multe rânduri că negocierile cu partea rusă s-ar putea relua doar fără Putin. 

Editor : Alexandru Rotaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri