Mii de convorbiri telefonice ale soldaţilor ruşi au fost interceptate: "Ne-au trimis la abator"! "Bem apă din bălţi"!

Data actualizării: Data publicării:
Un soldat rus filmează cu telefonul mobil ruinele teatrului din Mariupol bombardat pe 12 aprilie 2022
Imagine cu un soldar rus pe frontul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Mii de convorbiri telefonice ale soldaţilor ruşi trimişi pe front au fost interceptate de ucraineni, de la începutul invaziei. Conversaţiile sunt analizate de serviciile secrete, care caută să găsească detalii despre mişcările de trupe pe care soldaţii le-ar putea divulga fără să-şi dea seama rudelor pe care le sună. Unele convorbiri, însă, sunt făcute publice de autorităţile de la Kiev şi arată nemulţumirile soldaţilor ruşi care suferă de foame, sete, frig şi care se plâng că n-au muniţie şi echipamente adecvate, scrie The Guardian, care a avut acces la câteva dintre convorbirile interceptate.

Un astfel de apel a fost făcut de un soldat rus pe nume Andrey către mama sa, pe 8 noiembrie, pe când se afla în oraşul Lîman, din nordul regiunii Donețk.

"Nimeni nu ne dă nimic de mâncare, mamă. Proviziile noastre sunt un rahat, ca să fiu sincer. Luăm apă din bălţi, o strecurăm şi o bem", s-a plâns acesta.

Soldatul şi-a asigurat mama, care locuieşte în oraşul Kostroma, la nord-est de Moscova, că va fi bine.

"Îmi spun rugăcinile, mamă. În fiecare dimineaţă", a spus acesta în timpul conversaţiei care a durat 5 minute şi 26 de secunde.

Reporterii The Guardian au luat legătura prin telefon cu mama soldatului, însă aceasta a izbucnit în plâns şi a închis. Nu se ştie dacă fiul ei mai este în viaţă.

Un alt soldat rus, pe nume Andrei, a fost ucis în luptă. Ucrainenii au intercetptat convorbirea pe care unul dintre colegii săi a avut-o cu tatăl soldatului, pe 6 noiembrie.

"Întăriri - nu! Comunicare - nu! Ne-au spus că nu avem voie să ne retragem. Altfel ne împuşcă", a povestit soldatul.

Într-o altă convorbire interceptată pe 26 octombrie, un soldat rus trimis în regiunea Doneţk îi povesteşte soţiei sale la telefon că a fugit cu alţi trei colegi din calea luptelor şi se gândeşte să se predea.

"Dorm într-un sac de dormit. Sunt ud din cap până în picioare, tuşesc, sunt distrus. Ne-au trimis la abator", s-a plâns acesta.

Reporterii au contactat şi soţia acestui soldat, însă femeia a refuzat să facă orice comentariu.

Convorbirile ruşilor sunt uşor de interceptat

La începutul invaziei, convorbirile soldaţilor ruşi erau foarte uşor de interceptat. Chiar şi mesajele oficiale militare erau uneori auzite de radioamatori, pentru că armata rusă folosea frecvenţe radio deschise.

Acest lucru s-a mai schimbat între timp, spune Dmitri Alperovitch, un expert în cibernetică de la think tank-ul Silverado Policy Accelerator, din Washington. Însă numai când vine vorba despre mesajele militare oficiale.

"Încă mai sunt mulţi soldaţi care vin cu telefoanele mobile pe front pentru că vor să ţină legătura cu familia. Conversaţiile pot fi interceptate fie prin intermediul operatorilor de telecomunicaţii din Ucraina, fie pe calea aerului. Nu este deloc dificil pentru serviciile se securitate ucrainene", spune Dmitri Alperovitch.

Lipsa de disciplină când vine vorba despre convorbirile telefonice în rândul personalului militar din Rusia are rădăcini adânci, spune un fost oficial din Ministerul Apărării de la Kremlin, sub protecţia anonimatului.

"Securitatea a fost mereu o harababură, atât în armată, cât şi în rândul oficialilor din Apărare. De exemplu, în 2013, au încercat să convingă toţi membrii Ministerului Apărării să-şi înlocuiască iPhone-urile cu telefoane Yoto, ruseşti. Dar toată lumea folosea iPhone-urile ca al doilea mobil, pentru că erau mai bune. Ţineam iPhone-ul în torpedou. Până la urmă cei din minister au cedat sau nu le-a mai păsat. Dacă cei de la vârf nu iau măsurile de securitate în serios, cum poţi să pretinzi disciplină de la soldaţii de rând", a declarat acesta.

"Comandanţii se prefac că predau, soldaţii se prefac că ascultă"

Fostul oficial crede că situaţia se va înrăutăţi pentru ruşi din cauza soldaţilor mobilizaţi după decretul lui Putin din septembrie.

"Soldaţii au parte de un curs scurt în care li se explică cum să nu divulge informaţii, dar e mai mult de faţadă. Comandanţii se prefac că predau, iar soldaţii se prefac că ascultă", spune fostul oficial.

"Chiar şi acum vedem că soldaţii folosesc reţelele de socializare pentru a vorbi cu soţiile şi mamele despre război, uneori dând în vileag locul în care sunt. Pur şi simplu nu există disciplină, iar acest lucru se va înrăutăţi acum că au mobilizat 300.000 de oameni care abia dacă au avut parte de instrucţie. Soldaţii mobilizaţi vor fi îngroziţi odată ajunşi într-o zonă de război şi, normal, vor dori să sune acasă".

Fostul oficial spune că stilul de conducere al armatei ruse este unul depăşit.

"Doctrina în armată este pedeapsa, deci soldaţii sunt pedepsiţi dacă greşesc, dar nimeni nu încearcă să-i facă să nu divulge informaţii de la bun început", a spus acesta.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...