Miniştrii Apărării din SUA şi China se întâlnesc, după tensiunile privind Taiwanul

Data actualizării: Data publicării:
austin
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. FOTO: Profimedia Images

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, se va întâlni săptămâna viitoare cu omologul său chinez, Dong Jun, a anunţat vineri Pentagonul, în contextul exercițiilor militare de amploare pe care Beijingul le-a întreprins în jurul insulei Taiwan.

Lloyd Austin se va întâlni cu amiralul Dong Jun în marja participării, în perioada 31 mai - 2 iunie, la Dialogul Shangri-La din Singapore, un summit anual pentru oficiali ai Apărării din întreaga lume, potrivit Pentagonului, scrie Agerpres, preluând AFP.

China l-a acuzat vineri pe noul preşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, că împinge insula spre „război”, în timp ce nave de război şi avioanele de luptă chineze au încercuit teritoriul insulei în cadrul unor manevre militare.

Washingtonul a lansat Beijingului un apel la „reţinere”, afirmând că „China nu trebuie să folosească tranziţia politică din Taiwan ca pretext sau scuză pentru măsuri provocatoare şi coercitive”.

Exerciții militare „de pedepsire”

Întrevederea dintre Lloyd Austin şi Dong Jun a fost îndelung aşteptată de la discuţia lor telefonică în aprilie - primul schimb între miniştrii Apărării ai celor două puteri în aproape 18 luni.

Nave de război şi avioane de vânătoare chineze au încercuit Taiwanul, a cărui suveranitate este revendicată de China, în cadrul manevrelor militare denumite „Joint Sword-2024A”.

Începute joi dimineaţa în strâmtoare, în jurul Taiwanului şi în apropiere de insulele învecinate, aceste manevre implică armata terestră, marina, forţele aeriene şi unitatea de rachete ale Chinei.

Săptămâna aceasta, China a catalogat discursul de învestire al noului preşedinte taiwanez Lai Ching-te drept o „afirmare a independenţei Taiwanului” şi l-a ameninţat cu „represalii”.

Taiwanul este autonom din 1949, când naţionaliştii s-au refugiat pe insulă după înfrângerea lor de către forţele comuniste în războiul civil chinez de pe continent.

Beijingul consideră insula guvernată democratic ca parte a teritoriului său şi nu a exclus folosirea forţei pentru a o pune sub controlul său, reaminteşte AFP.

Lloyd Austin şi-a reluat îndatoririle oficiale după ce a fost supus unei proceduri medicale

Șeful Pentagonului a suferit o intervenţie minim invazivă non-chirurgicală legată de problema sa la vezica urinară, a transmis Pentagonul, care a precizat că intervenţia s-a desfăşurat cu succes, scrie Agerpres.

El şi-a transferat temporar responsabilităţile adjunctului său Kathleen Hicks din cauza procedurii, a mai spus Pentagonul. Intervenţia nu a avut legătură cu diagnosticul de cancer al ministrului în vârstă de 70 de ani, a precizat sursa citată.

Casa Albă şi Congresul SUA au fost informate despre procedură, a spus Pentagonul. În Statele Unite, se obişnuieşte ca publicul să fie bine informat despre starea de sănătate a celor mai importanţi lideri politici.

Austin a fost criticat la începutul anului pentru că a ţinut secret un diagnostic de cancer la prostată şi spitalizarea din cauza complicaţiilor. Nici chiar preşedintele american Joe Biden nu a ştiut câteva zile că ministrul său era în spital. După acest incident, Pentagonul a oferit informaţii foarte detaliate despre starea de sănătate a lui Austin. La mijlocul lunii februarie el şi-a transferat îndatoririle oficiale adjunctului său Kathleen Hicks pentru o perioadă scurtă de timp din cauza unei probleme la vezica urinară.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Noi reguli în școlile din România. Schimbarea devine obligatorie pentru elevi
Digi FM
O femeie a petrecut 43 de ani după gratii pentru o crimă pe care nu a comis-o. Ce a decis acum un judecător...
Pro FM
Shakira, adevărul despre viața ei sentimentală, după despărțirea de Pique: „Nu ar trebui să-mi placă bărbații...
Film Now
Copiii lui Hugh Jackman își fac griji pentru actor. „Au inițiat un plan de salvare și au făcut scut în jurul...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Oferta Rusiei pentru pace a fost respinsă. Ședință de urgență, submarin nuclear rusesc în Scoția
Digi FM
Julia Roberts, spectaculoasă la brațul lui Biden, la o strângere de fonduri la care au participat și Clooney...
Digi World
Semnalul transmis de corpul tău care te avertizează că nu ar trebui să bei cafea. Poți face un test simplu în...
Digi Animal World
Cât mănâncă pe zi cel mai gras câine din Cehia. Cântărește 125 de kilograme și are aproape un metru înălțime
Film Now
Imagini inedite cu Jason Statham, "dintr-o altă viață". Înainte de a fi durul din filme, a luptat 10 ani la...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...