Ministrul francez al Apărării îl contrazice pe Macron: Trimiterea de trupe în Ucraina nu este avută în vedere

Data publicării:
Le président français, Emmanuel Macron et la présidente de la République de Moldavie, Maia Sandu lors d'une conférence de presse au palais présidentiel de l'Elysée à Paris
Sébastien Lecornu. Foto: Profimedia Images

Trimiterea de „trupe combatante la sol” în Ucraina nu este avută în vedere, a clarificat vineri ministrul francez al armatelor, Sébastien Lecornu, anunţând în schimb că trei companii franceze vor produce sau întreţine armament pe teritoriul Ucrainei, relatează AFP.

Pe 26 februarie, preşedintele Emmanuel Macron a provocat o polemică intensă refuzând să excludă „din principiu” opţiunea unei trimiteri de trupe occidentale în Ucraina pe viitor, la finalul conferinţei de la Paris care a reunit lideri ai ţărilor aliate Ucrainei, în principal europene.

Potrivit ministrului armatelor, fraza şefului statului francez a fost „în mare parte scoasă din context”.

„Ipoteze au fost în mod clar puse pe masă şi nu trupe la sol combatante cum s-a spus, întrucât chiar în cadrul acestei conferinţe de presă preşedintele Republicii a spus că nu va exista o cobeligeranţă”, a declarat Sébastien Lecornu pentru BFMTV.

Există căi de explorat pentru „deminare, pentru formarea de soldaţi ucraineni pe teritoriu ucrainean. Cu cât Ucraina va avea nevoie să recruteze, să-şi crească armata, cu atât nevoile de a dezvolta formarea în masă vor fi mai importante”, a adăugat el.

Ministrul a mai precizat că trei companii franceze vor crea parteneriate pentru a produce şi întreţine arme şi piese de schimb pe teritoriul Ucrainei: fabricantul de drone Delair, Nexter, ramura franceză a companiei franco-germane KNDS care produce tunurile Caesar livrate Kievului, şi Arquus, fabricant francez de material militar terestru care a încheiat un contract pentru întreţinerea de vehicule blindate.

Douăzeci şi opt de ţări în total au participat joi la o reuniune care a urmat conferinţei de la Paris consacrate susţinerii Ucrainei.

Miniştrii apărării şi de externe din aceste ţări au insistat pe opt capitole, între care muniţii, război electronic şi cibernetic, protecţia frontierei, protecţia statelor vulnerabile, deminare, producţia industrială la faţa locului în Ucraina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri