Ministrul ucrainean al Agriculturii, suspectat de corupție, și-a dat demisia

Data publicării:
Mikola Solski_INTALNIRE_AGRO_MIN_ROU_UKR_001_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Mikola Solski, ministrul ucrainean al agriculturii. Foto: NQUAM Photos / Octav Ganea

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, acuzat că şi-a însuşit terenuri aparţinând statului înainte de a deveni membru al guvernului, şi-a prezentat joi demisia, într-o scrisoare făcută publică de preşedintele parlamentului Ruslan Stefanciuk, informează AFP.

Demisia sa mai trebuie validată şi de parlament. Într-un mesaj transmis de ministerul său, Mikola Solski a confirmat scrisoarea de demisie, apreciind că acesta este „lucrul bun de făcut”, adăugând însă că „va continua să lucreze” dacă legislativul îi respinge demisia, potrivit Agerpres. 

Agenţia naţională ucraineană de combatere a corupţiei anunţase marţi că Mikola Solski este suspectat de însuşirea unor terenuri publice „în valoare de circa 6,9 milioane de euro” şi de o tentativă de „a-şi însuşi alte terenuri” în valoare de circa 4,5 milioane de euro.

Conform respectivei agenţii, aceste fapte s-au desfăşurat în conlucrare cu responsabili din serviciul de stat însărcinat cu cadastrul şi cartografierea, iar în perioada 2017-2021 suspecţii ar fi intrat ilegal în posesia a circa 2.500 de hectare de terenuri în regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, încercând în plus să-şi însuşească alte 3.282 de hectare, dar au fost împiedicaţi de agenţi şi de procurori anti-corupţie.

Mikola Solski a lucrat pentru un cabinet de avocatură până în 2019, an în care a fost ales în parlament, apoi numit ministru în martie 2022, la scurt timp după lansarea invaziei ruse.

Autorităţile de la Kiev au expus de la începutul războiului cu Rusia mai multe cazuri de corupţie. Însuşi fostul ministru al apărării Oleksii Reznikov a fost înlocuit în septembrie 2023 în urma unei serii de scandaluri de corupţie în care a fost implicat ministerul său. Preşedintele Volodimir Zelenski contestă ideea că în Ucraina corupţia este un fenomen endemic şi a promis că, după război, va putea să se ocupe de aceasta.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri