Ambasadorul rus la Chișinău a fost convocat la Ministerul de Externe după incidentul cu președintele Republicii Tatarstan

Data actualizării: Data publicării:
Rustam Minnihanov la birou cu ochealri in mana
Rustam Minnihanov, liderul Republicii Tatarstan. Foto: Profimedia

Ministerul de Externe de la Chișinău îl va convoca azi pe ambasadorul Rusiei, Oleg Vasnețov, în urma incidentului cu delegația condusă de liderul Tatarstanului, Rustam Minnihanov, căreia i-a fost refuzată intrarea în Republica Moldova, scrie TV8.md. Premierul moldovean Dorin Recean a cerut Ministerului de Interne și Ministerului de Externe de la Chișinău să retragă acreditarea de la aeroport a doi angajați ai Ambasadei Federații Ruse de la Chișinău.

„Luni, patru cetățeni, unii dintre ei pretinzând că sunt religioși, au încercat să vină la Chișinău să se implice în alegeri și politica locală. Cetățenii care temporar sunt deputați și invită aici pe acei care ajută la uciderea copiilor, femeilor în Ucraina nu au ce căuta aici. Moldova nu se asociază cu războiul. Moldova nu trebuie asociată cu aceste atrocități. 

Nu vom accepta ca cineva să se implice în treburile interne ale Republicii Moldova. Cei care cheamă agresorii în Moldova, indiferent dacă au temporar statut de deputat, le recomand să nu o mai facă. Mulțumesc Poliției de Frontieră care și-au făcut bine meseria.

(...) Celor doi reprezentanți ai Ambasadei Ruse să li se retragă acreditarea de la Aeroport. Vedeți, domnule vicepremier, dacă unul din ăștia doi nu și-a meritat să fie deportați”, a declarat premierul Dorin Recean miercuri, la ședința de guvern, citat de TV8.md.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, a anunțat că Ministerul de Externe de la Chișinău urmează să îl convoace miercuri pe ambasadorul Rusiei, Oleg Vasnețov.

„Poliția de frontieră și-a făcut meseria și a explicat clar persoanelor returnate de pe teritoriul țării noastre despre motivele care au stat la baza deciziei”, a menționat Daniel Vodă, potrivit TV8.md.

Liderul Tatarstanului, întors de la aeroport

Liderul Tatarstanului, Rustam Minnihanov, urma să participe luni, 17 aprilie, la un congres organizat de unul dintre candidații pro-ruși la funcția de bașcan al Gagauziei, Victor Petrov. Acestuia însă nu i s-a permis să intre în Republica Moldova.

„Susținerea unui candidat în alegerile locale din țara noastră nu este un motiv întemeiat și autoritățile au solicitat oficialilor ruși să se abțină de la imixtiuni în treburile interne ale țării noastre”, au precizat autoritățile moldovene.

Tatarstan este o republică în partea central-estică a Rusiei europene, având capitala la Kazan. Jumătate din populația regiunii este tătară.

Rustam Nurgalievici Minnihanov este cel de-al doilea președinte al Republicii Tatarstan.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri