NATO lansează un proiect în domeniul apărării cibernetice în Republica Moldova

Data publicării:
nato
Foto: nato.org

NATO şi Repblica Moldova au lansat un proiect multianual de susţinere a eforturlor forţelor armate moldovene în vederea dezvoltării şi îmbunătăţirii capacităţilor lor în domeniul apărării cibernetice, pentru a putea face faţă unor ameninţări cibernetice sofisticate şi emergente ce pot afecta securitatea reţelelor de informaţii militare, anunţă Alianţa.

nato
Foto: nato.org

Proiectul a fost lansat în cadrul Programului NATO Ştiinţă în Serviciul Păcii şi Securităţii (SPS), în urmă cu o săptămână, precizează NATO pe site.

„Noi sperăm ca, în urma proiectului, Ministerul Apărării să fie într-o poziţie mai bună în abordarea unei serii largi de provocări în domeniul apărării cibernetice”, a declarat Jamie Shea, subsecretar general adjunct însărcinat cu Divizia provocărilor emergenete în domeniul securităţii. El şi-a exprimat speranţa ca proiectul să contribuie la „activităţi de formare şi cercetare în domeniul apărării cibernetice pentru personalul forţelor armate şi instituţiile relevate în domeniul securităţii din (Republica) Moldova şi poate chiar la extinderea lui la alte instituţii publice”.

Unul dintre principalele obiective ale proiectului este înfiinţarea unei capacităţi de răspuns la incidente cibernetice în cadrul forţelor armate moldovene şi o infrastructură de susţinere a apărării cibernetice.

„Astăzi am făcut încă un pas în consolidarea cooperării practice între NATO şi Republica Moldova, prin lansarea proiectului. Înţiinţarea unei Capacităţi de răspuns la incidente cibernetice va consoloda capacităţile cibernetice ale Ministerului Apărării şi va fi totodată benefică aliaţilor NATO şi ţărilor partenere”, a declarat Radu Burduja, secretar general la ministerul moldovean.

Acest proiect reuneşte experţi moldoveni în domeniul apărării cibernetice şi din cadrul Agenţiei NATO pentru Comunicaţii şi Informaţii, cu sediul la Bruxelles.

Este vorba despre al treilea proiect SPS lansat în cadrul Iniţiativei în vederea construirii capacităţilor apărării şi conexe securităţii, destinate Republicii Moldova. Şi celelate două sunt în domeniul apărării cibernetice, ca acesta.

În cadrul unui proiect anterior, finalizat în 2016, s-a inaugurat un laborator de apărare cibernetică la Universitatea Tehnică din Republica Moldova, care serveşte ca centru de cercetare şi formare a funcţionarilor publici moldoveni şi al tinerilor cercetători şi studenţi de la universitate.

Al treilea proiect susţine Chişinăul în implementarea rezoluţiei numărul 1325 a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la femei, pace şi securitate prin elaborarea unui Plan Naţional de Acţiune.

(sursa: News.ro)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri