Portavocea partidului prorus Șor, declarație halucinantă: Maia Sandu comite genocid împotriva evreilor. Reacția ambasadei Israelului

Data publicării:
marina tauber vorbeste la portavoce
Marina Tauber, considerată portavocea lui Ilan Șor, fugit în Israel după ce a fost condamnt în dosarul furtului de 1 miliard de dolari. Foto: Facebook

Ambasadorul Israelului în Republica Moldova, Joel Lyon, a protestat duminică față de comentariile deputatei Partidului Şor, Marina Tauber, care a afirmat că preşedinta Republicii Moldova, „Maia Sandu, susţinută de UE, comite un genocid împotriva evreilor”. Ambasadorul israelian a cerut autorităților de la Chişinău o reacţie clară în legătură cu această declaraţie.

Marina Tauber a declarat că Maia Sandu comite un genocid împotriva evreilor după ce Consiliul European a elaborat un document prin care propunea ca mai mulţi politicieni controversaţi din Republica Moldova să fie sancţionaţi pentru destabilizarea Republicii Moldova, amintește Deschide.md, potrivit Agerpres.

Pe listă au fost incluşi controversatul oligarh Ilan Şor, fondatorul partidului care îi poartă numele, Marina Tauber, vicepreşedinta acestui partid, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc, rusul Igor Ceaika, cofondatorul Uniunii de afaceri moldo-ruse condusă de fostul preşedinte socialist Igor Dodon.

Marina Tauber a declarat ulterior că acest lucru echivalează cu un genocid împotriva evreilor. 

„Eu vreau ca statele europene să-și aducă aminte despre crimele săvârșite împotriva evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cu o durere imensă îmi amintesc despre rudele mele care au fost arse de vii în camerele de gazare din lagărele de concentrare naziste. Și când am aflat că Uniunea Europeană m-a inclus pe lista sancțiunilor, eu doar am zâmbit și mi-am spus: Mulțumesc Europa! Iarăși îți bați joc de familia mea. Iar toate scuzele, exprimate până în prezent, reprezintă doar praf în ochii comunității mondiale. Actualmente, împreună cu Maia Sandu, comiteți un nou genocid împotriva evreilor, împotriva mea, împotriva lui Ilan Șor și a întregii noastre echipe, aici, pe teritoriul Republicii Moldova”, spunea deputata partidului Șor.

Ambasadorul Israelului la Chișinău, Joel Lyon, a reacționat duminică la aceste declarații și a cerut măsuri de la guvernul moldovean. 

„Comentariile jignitoare făcute de Marina Tauber, membru al Parlamentului Republicii Moldova şi vicepreşedinta Partidului Şor, sunt inacceptabile. Folosirea Holocaustului pentru a justifica acuzaţii false intră sub incidenţa The IHRA (Alianţa Internaţională pentru Comemorarea Holocaustului) a definiţiei antisemitismului. În calitate de ambasador al Israelului şi copil al unui supravieţuitor al Holocaustului, condamn aceste comentarii şi îndemn guvernul Republicii Moldova să acţioneze împotriva tuturor formelor de denaturare şi negare a Holocaustului, mai ales atunci când acestea provin de la reprezentanţi ai parlamentului”, a scris diplomatul pe contul său de Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri