Moment penibil în Austria. Partidul SPO a anunțat din greșeală victoria unui candidat învins, după ce a greșit un tabel Excel

Data publicării:
Andreas Babler
Andreas Babler. Foto: Profimedia Images

Moment penibil pentru un partid politic din Austria după alegerile interne pentru alegerea liderului – din cauza unei greșeli într-un tabel Excel a fost anunțat greșit câștigătorul, relatează The Guardian.

Reprezentanții Partidului Social Democrat din Austria (SPO) au recunoscut, luni, greșeala făcută și au anunțat câștigătorul real al alegerilor – Andreas Babler, primarul unui oraș sud-estic.

Anterior, câștigător fusese anunțat Hans Peter Doskozil, guvernatorul din Burgenland, un land din sud-estul țării.

„Buletinele de vot nu corespundeau cu rezultatul calculat digital”, a transmis comisarul electoral al formațiunii, Michaela Grubesa. „Din cauza unei erori tehnice în fișierul Excel, rezultatele au fost amestecate”, a adăugat el.

Greșeala a fost observată doar pentru că un jurnalist a observat că lipseau voturi din rezultatul final și a notificat comisia electorală a partidului. Ulterior, s-a luat decizia unei renumărări a voturilor.

Cine este Andreas Babler, noul lider al SPO, marxist autoproclamat

Andreas Babler este un fost muncitor de depozit, în vârstă de 50 de ani, care se consideră marxist și eurosceptic declarat. El s-a angajat să îi readucă pe social-democrații austrieci înapoi la „rădăcinile lor de stânga”.

Babler o înlocuiește la conducerea partidului pe Pamela Rendi-Wagner.

Într-o dezbatere electorală internă, centrată mai puțin pe politici publice și mai mult pe ce valori afișează partidului public, Doskozil, candidatul învins, a avut o abordare mai apropiată de dreapta, mai ales pe problema imigrației, promițând să readucă la partid votanții care au mers spre FPO, principalul partid de extremă-dreapta.

Cele mai noi sondaje arată că FPO conduce, SPO fiind pe locul doi.

Babler este un fost membru al aripii „Stamokap”, marxist-leninste, a partidului său. El și-a afișat euroscepticismul vorbind de UE ca de „cea mai agresivă alianță care a existat vreodată, mai rea ca NATO” și calificând-o „un proiect imperialist cu puține standarde sociale”.

Totuși, el spune că nu susține ieșirea Austriei din Uniunea Europeană dar că este în favoarea unei „reforme sociale” a tratatelor europene.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri