Video Momentul când o navă a Pazei de Coastă chineze atacă o navă filipineză cu un tun cu apă

Data actualizării: Data publicării:
Momentul când o navă a Pazei de Coastă chineze atacă o navă filipineză cu un tun cu apă
Momentul când o navă a Pazei de Coastă chineze atacă o navă filipineză cu un tun cu apă. Foto: Facebook/ Paza de Coastă din Filipine

China se confruntă cu critici tot mai puternice din partea comunității internaționale, după ce una dintre navele Pazei de Coastă chineze a folosit un tun cu apă împotriva unei ambarcațiuni filipineze în Marea Chinei de Sud. Experții citați de CNN spun că acest incident escaladează o situație deja tensionată și ar putea determina Statele Unite și aliații lor să grăbească planurile pentru patrule comune pe căile navigabile.

Imaginile publicate de Filipine arată o navă mare a Pazei de Coastă chineze stropind cu un tun de apă o barcă filipineză mult mai mică, care încerca să livreze provizii unei garnizoane de pușcași marini filipinezi pe Second Thomas Shoal, o locație din Mării Chinei de Sud aflată în zona economică exclusivă a Filipinelor, dar pe care China o numește Renai Reef și o consideră teritoriul său suveran.

Înregistrarea arată, de asemenea, cum nava chineză vine periculos de aproape în fața navelor Pazei de Coastă filipineze, în timp ce acestea escortau ambarcațiunile de aprovizionare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Paza de Coastă din Filipine condamnă cu fermitate manevrele periculoase ale Pazei de Coastă din China și utilizarea ilegală a tunurilor cu apă împotriva navelor PCG”, au scriss filipinezii pe Facebook.

Principalul aliat al Manilei, Washingtonul a condamnat acțiunile chineze și a reiterat că își va îndeplini obligațiile din tratatul de apărare reciprocă cu Filipine.

„Statele Unite reafirmă că un atac armat asupra navelor, aeronavelor și forțelor armate publice filipineze – inclusiv pe cele ale Pazei de Coastă din Marea Chinei de Sud – ar invoca angajamentele de apărare reciprocă în temeiul articolului IV din Tratatul de apărare reciprocă din 1951 al Filipinelor cu SUA,” a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

Australia, Japonia și Germania au spus la rândul lor că acțiunile chineze sunt „periculoase” și „destabilizatoare”.

Iar Ambasada Canadei la Manila a spus că Ottawa „condamnă fără rezerve acțiunile periculoase și provocatoare întreprinse de Paza de Coastă chineză”.

Marea Chinei de Sud a fost mult timp o sursă de tensiune între Filipine și China.

Beijingul pretinde „suveranitate indiscutabilă” asupra aproape tuturor celor 1,3 milioane de mile pătrate din Marea Chinei de Sud, precum și asupra majorității insulelor din ea, chiar și asupra acelora aflate la sute de mile marine de China continentală.

Unele dintre ele sunt însă revendicate, de asemenea, de Filipine, Malaezia, Brunei și Taiwan.

Jeffrey Ordaniel, director de securitate maritimă la Forumul Pacificului și profesor asistent la Universitatea Internațională din Tokyo, a spus că se așteaptă ca Beijingul să continue tacticile din „zona gri” - acțiuni de intimidare care nu ajung însă la folosirea armelor, ceea ce ar declanșa tratatul de apărare reciprocă.

„Răspunsul diplomatic nu va opri acest tip de agresiune maritimă și, prin urmare, Filipine va trebui să vină cu un răspuns mai complex pentru a combina acțiunea cu campania sa diplomatică”, a spus și Blake Herzinger, cercetător la Centrul de Studii al Statelor Unite din Australia.

Koh a spus că SUA și Filipine și-ar putea accelera planurile pentru patrule comune în Marea Chinei de Sud, discutate de secretarul american al apărării Lloyd Austin și omologul său filipinez, Gilberto Teodoro Jr..

Unele rapoarte spun, de asemenea, că Australia și Japonia ar putea participa la patrulele comune Filipine-SUA.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri