Video Momentul în care o dronă a partizanilor bieloruși aterizează pe radarul avionului-spion rusesc de pe aeroportul militar din Minsk

Data publicării:
avion spion rusesc ezgif.com-resize (3)

Organizația de partizani BYPOL, formată din foști ofițeri de securitate bieloruși, a postat pe rețelele sociale imagini filmate cu o dronă care intră în zona aeroportului militar din Minsk și aterizează pe radarul unui avion de spionaj rusesc A-50. La sfârșitul lunii trecute, opoziția din Belarus a anunțat o operațiune de sabotaj, în urma căreia un avion de supraveghere și comandă A-50, care valorează peste 300 de milioane de euro, ar fi fost avariat într-un atac cu drone.

Imaginile au fost preluate și verificate de site-ul de investigații Bellingcat, care afirmă că avionul care apare în filmare este în aceeași poziție cu avionul surprins din satelit cu câteva zile înainte.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Drona intră în zona aeroportului zburând la joasă înălțime, traversează o pistă și se apropie din spate de avionul-spion rusesc A-50, care poate fi recunoscut după „farfuria” (radarul) atașată deasupra aparatului.

Drona se rotește în jurul avionului, apoi aterizează pe radarul de deasupra, după care decolează din nou și, după câteva secunde, pleacă în aceeași direcție din care a venit. Totul fără ca cineva să observe sau să declanșeze vreo alarmă, în condițiile în care aeroportul Maciulişci, unde autorii spun că s-a petrecut acțiunea, este un aeroport militar lângă capitala bielorusă Minsk.

Acțiunea filmată cu drona ar fi avut loc înainte de atacul care a avariat avionul și a fost doar una din mai multe acțiuni de supraveghere a zonei executate de partizani cu drone civile, cumpărate de la magazin, potrivit unui comunicat BYPOL.

Opoziţia din Belarus aflată în exil a anunțat la sfârșitul lui februarie avarierea unui avion rusesc de spionaj pe un aerodrom de lângă capitala Minsk, în ceea ce a numit „cea mai de succes operaţiune de sabotaj” de la începutul războiului din Ucraina.

„Partizanii (...) au confirmat succesul unei operaţiuni speciale care vizează aruncarea în aer a unui avion rusesc rar pe aerodromul Maciulişci, lângă Minsk”, a scris pe Twitter Franak Viacorka, unul dintre principalii consilieri ai opozantei Svetlana Tihanovskaia. Potrivit sursei citate, „doi bieloruşi au realizat operaţiunea” folosind drone.

„Au părăsit deja ţara şi sunt în siguranţă”, a adăugat el.

Viacorka a mai spus că este vorba despre un avion de supraveghere şi comandă A-50, care costă 330 de milioane de euro. Acest tip de avion este foarte rar, Rusia având doar nouă astfel de aparate.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri