Nepoata liderului suprem al Iranului cere guvernelor străine să rupă legăturile cu Teheranul: Nu mai sprijiniți acest regim criminal

Data publicării:
German Iranians Protest the Iranian Regime
Protestele din Iran au generat marşuri de solidaritate în mai multe ţări occidentale. Foto: Profimedia Images

Nepoata liderului suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, o cunoscută activistă pentru drepturile omului, a cerut guvernelor străine să întrerupă toate legăturile cu Teheranul din cauza represiunii violente a protestelor declanșate de moartea tinerei Mahsa Amini, scrie Reuters.

O înregistrare video a unei declarații a lui Farideh Moradkhani a fost distribuită pe scară largă pe internet după ce agenția de știri HRANA a anunțat că aceasta a fost arestată la 23 noiembrie.

„O, oameni liberi, fiți alături de noi și spuneți-le guvernelor voastre să nu mai sprijine acest regim criminal și ucigaș de copii. Acest regim nu este loial niciunuia dintre principiile sale religioase și nu cunoaște nicio regulă, cu excepția forței și a menținerii puterii. Acum este momentul ca toate țările libere și democratice să își recheme reprezentanții din Iran ca gest simbolic și să expulzeze reprezentanții acestui regim brutal din țările lor", a spus Moradkhani în videoclip.

Videoclipul a fost distribuit vineri pe YouTube de către fratele ei, Mahmoud Moradkhani, stabilit în Franța, care se prezintă pe contul său de Twitter drept „un opozant al Republicii Islamice", și apoi de către activiști iranieni proeminenți pentru drepturile omului.

La 23 noiembrie, Mahmoud Moradkhani a anunțat arestarea surorii sale. Agenția HRANA a susținut că aceasta se afla în închisoarea de securitate Evin din Teheran.

Tatăl ei, Ali Moradkhani Arangeh, a fost un cleric șiit căsătorit cu sora lui Khamenei. Acesta a decedat recent la Teheran, după ani de izolare din cauza poziției sale împotriva Republicii Islamice.

Protestele, declanșate de moartea tinerei iraniene kurde Mahsa Amini după ce a fost arestată pentru „ținută nepotrivită", reprezintă una dintre cele mai puternice provocări la adresa sistemului țării de la Revoluția islamică din 1979.

HRANA susține că 450 de protestatari au fost uciși în mai mult de două luni de tulburări la nivel național până la 26 noiembrie, inclusiv 63 de copii. Aceasta a precizat că 60 de membri ai forțelor de securitate au fost uciși, iar 18.173 de protestatari au fost reținuți.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri