Netanyahu acuză Iranul că se află în spatele exploziei de la bordul unei nave israeliene: „Vom lovi Iranul peste tot”

Data actualizării: Data publicării:
Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, arată cu degetul în timpul unui discurs susținut în decembrie 2020, în timpul pandemiei de coronavirus
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Foto: Profimedia Images

Premierul israelian Benjamin Netanyahu acuză Iranul că se află în spatele exploziei produse săptămâna trecută la bordul unei nave israeliene ce naviga în Golful Oman, afirmând faptul că Israelul va lovi Iranul „peste tot în regiune”, transmite Reuters și AFP, potrivit Agerpres.

MV Helios Ray, o navă transportatoare de vehicule, a fost lovită joi seară de o explozie deasupra liniei de plutire, un oficial american spunând că au fost provocate găuri de ambele părți ale corpului navei. Nava plecase din portul saudit Dammam cu destinația Singapore.

„Este evident că acesta este un act iranian. Iranul este cel mai mare inamic al Israelului”, a declarat Netanyahu pentru postul de radio Kan.

Întrebat dacă Israelul va riposta, el a reluat declaraţiile referitoare la hotărârea sa de a împiedica Iranul să-şi dezvolte capacitatea nucleară, subliniind faptul că Israelul va lovi Iranul „peste tot în regiune”.

Postul de radio Kan a precizat că interviul cu Benjamin Netanyahu a fost înregistrat duminică noaptea, înainte ca Siria să acuze Israelul de lansarea unor rachete asupra părţii de sud a Damascului. Israelul nu a confirmat informaţia, dar anterior anunţase că lansează frecvent acţiuni militare împotriva livrărilor iraniene de arme din interiorul Siriei.

SUA au acuzat Iranul de mai multe atacuri asupra navelor comerciale în zone strategice din zona Golfului - printre altele, asupra a două petroliere saudite, în mai 2019. Teheranul a dezminţit implicarea în atacuri. La începutul lui ianuarie, Gărzile Revoluţionare iraniene au arestat un petrolier sub pavilion sud-coreean şi au arestat echipajul.

Iranul respinge acuzațiile

Iranul a respins categoric, luni, acuzaţiile premierului în exerciţiu al Israelului, Benjamin Netanyahu, privind atacarea navei comerciale israeliene în Golful Oman.

„Respingem categoric acuzaţiile. Securitatea în zona Golfului Persic este foarte importantă pentru noi”, a declarat Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran.

Iranul este unul dintre principalii inamici ai Israelului. Guvernul israelian a semnalat că va iniţia pregătiri pentru o posibilă intervenţie militară împotriva programului nuclear iranian şi se consultă cu SUA pe tema strategiei faţă de activităţile iraniene. Iranul a negat că ar avea un program nuclear militar.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri