Nicolas Maduro a adoptat legea pentru anexarea unei părţi din Guyana vecină

Data publicării:
Nicolas Maduro holding map speaks during an act to present the Organic Law for the Defense of "Guyana Esequiba" at the National Assembly in Caracas on April 3
Nicolas Maduro a adoptat legea pentru crearea unui nou stat venezuelean în jurul regiunii bogate în petrol Essequibo. Foto: Profimedia

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a adoptat o lege pentru crearea unui nou stat venezuelean în jurul regiunii bogate în petrol Essequibo din Guyana vecină.

„Decizia luată de poporul venezuelean la referendumul consultativ va fi îndeplinită în toate părţile sale, iar cu această lege vom apăra Venezuela pe scena internaţională”, a declarat Maduro miercuri, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

La începutul lunii decembrie, Maduro a organizat un referendum controversat în Venezuela, în care, conform cifrelor oficiale, 96% dintre participanţi au votat în favoarea anexării „Guayanei Esequiba” ca stat federal venezuelean.

Legea va stabili acum cel de-al 24-lea stat federal „în cadrul politicii teritoriale a Venezuelei”, potrivit palatului prezidenţial.

Populaţia din această zonă va avea, de asemenea, un reprezentant în următorul parlament al Venezuelei, care este programat să fie ales în 2025.

Legea prevede, de asemenea, „furnizarea şi formarea unei înalte comisii a statului şi a ţării pentru apărarea Guayanei Esequiba”. Acest lucru ridică din nou temeri că Venezuela ar putea invada regiunea şi ar putea declanşa un război.

Teritoriu revendicat 

Venezuela revendică de mult timp acest teritoriu bogat în resurse, care acoperă aproximativ două treimi din ţara vecină.

Graniţele actuale au fost stabilite în 1899 printr-o hotărâre de arbitraj a unui tribunal din Paris, care a fost iniţiată de Statele Unite şi Marea Britanie.

Venezuela se referă la un acord cu Regatul Unit din 1966, cu câteva luni înainte de independenţa coloniei Guyana Britanică. Acest lucru a oferit o soluţie negociată a litigiului.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) se ocupă de caz la cererea Guyanei, dar Venezuela îi respinge jurisdicţia - şi a inclus, de asemenea, acest lucru în legea care a fost adoptată acum.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri