Noul ministru al Mediului din Suedia este o tânără de origine iraniană în vârstă de 26 de ani

Data actualizării: Data publicării:
BeFunky-collage
Romina Pourmokhtari. Colaj Foto: Facebook/Profimedia Images

Noul prim-ministru al Suediei, Ulf Kristersson, a numit-o marţi în funcţia de ministru al mediului pe Romina Pourmokhtari, în vârstă de 26 de ani, informează agenția germană de presă DPA.

Guvernul de la Stockholm nu a avut niciodată un ministru atât de tânăr, menţionează Agerpres.

Pourmokhtari este de origine iraniană şi reprezintă în cabinet Partidul Liberal, alături de alţi patru colegi. Ea este în acelaşi timp lidera Tinerilor Liberali, însă va renunţa la această funcţie de luna viitoare.

Născută într-o familie de origine iraniană din suburbiile Stockholmului, ea bate recordul deținut de cel mai tânăr ministru anterior, care avea 27 de ani.

Ministrul Romina Pourmokhtari a fost în trecut un critic deschis al mișcării lui Ulf Kristersson de a-și alinia mai strâns partidul cu Democrații din Suedia (SD). "Ulf Kristersson fără SD - Absolut. Ulf Kristersson cu SD - Nu mulțumesc", a scris ea într-o postare pe Twitter în 2020.

Partidul Moderat al lui Kristersson, de orientare conservatoare, va avea 12 miniştri, iar Creştin Democraţii restul de şase.

Ministru de externe va fi Tobia Billstrom, un politician conservator cu experienţă. Şefa creştin-democraţilor, Ebba Busch, va primi portofoliul energiei şi economiei şi va fi în acelaşi timp vicepremier.

Liderul liberal Johan Pehrson va fi ministrul integrării şi al pieţei muncii. 

Parlamentul Suediei l-a confirmat luni pe Kristersson în funcția de premier al Suediei, după mai mult de o lună de discuții pentru a crea un acord de coaliție. Ulf Kristersson, liderul partidului Moderaţii și artizanul unei apropieri fără precedent a dreptei tradiţionale şi taberei de extremă-dreapta în scrutinul legislativ din septembrie, a întrunit 176 de voturi pentru alegerea sa ca şef al guvernului, faţă de 173 împotrivă.

profimedia-0731495500
Noul guvern din Suedia. Foto: Profimedia Images

Votul a fost salutat cu aplauze în băncile celor trei partide de dreapta, Moderaţii, Creştin-Democraţii şi Liberalii,  care vor forma viitorul guvern, şi ale Democraților Suediei, formaţiune foarte influentă cu cele 73 de mandate ale sale.

Ulf Kristersson, în vârstă de 58 de ani o succede pe social-democrata Magdalena Andersson, după opt ani în care la putere s-a aflat stânga.

Citește și: Partidul extremist „Democrații Suediei” nu va face parte din guvern, dar va susține coaliția de dreapta în Parlament

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri