Occidentul avertizează că va fi o „iarnă grea” pentru Ucraina. Rusia ar pregăti o nouă ofensivă

Data publicării:
soldati in tancuri pe front
Progresul pe câmpul de luptă a fost lent în ultimele săptămâni. FOTO: Profimedia Images

Forţele ucrainene se vor confrunta cu o iarnă „dură” şi cu un an dificil, deoarece evaluările serviciilor de informaţii occidentale nu indică mişcări semnificative pe linia frontului în următoarele luni, au declarat pentru CNN doi oficiali occidentali şi un înalt oficial militar american.

Pe termen scurt, agenţiile de informaţii occidentale se aşteaptă ca Rusia să-şi extindă bombardamentele asupra infrastructurii civile, inclusiv a instalaţiilor electrice, în încercarea de a provoca şi mai multe suferinţe populaţiei civile în lunile reci de iarnă.

Progresul pe câmpul de luptă a fost lent în ultimele săptămâni. Evaluările serviciilor secrete occidentale arată că este puţin probabil ca linia frontului să se schimbe mult în lunile următoare.

Un factor care împiedică contraofensiva ucraineană este lipsa puterii aeriene pentru a sprijini operaţiunile de la sol. Nu se aşteaptă ca avioanele de luptă F-16 promise de NATO să sosească suficient de curând sau într-un număr suficient de semnificativ, pentru a modifica dinamica pe câmpul de luptă pentru o perioadă de timp, iar unele estimări se aşteaptă că va dura mult anul viitor înainte ca forţa militară să aibă efect.

Rusia ar putea lansa o nouă ofensivă

Privind către 2024, aliaţii NATO se tem că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea încerca o ofensivă mai amplă după victoria sa aşteptată la alegerile prezidenţiale din Rusia din martie.

În avantajul Ucrainei, totuşi, este faptul că orice ofensivă rusă este de aşteptat să întâmpine rezistenţă ucraineană.

Cu contraofensiva sa de mult timp aşteptată la sol în sud şi est, în mare parte blocată de apărarea rusă, oficialii occidentali notează că armata ucraineană a făcut progrese semnificative în alte domenii. 

Cu toate acestea, evaluările serviciilor secrete occidentale avertizează că mişcările pe câmpul de luptă ar putea stagna până în 2024, aducând războiul mai aproape de „conflictul îngheţat” de care mulţi specialiști se tem că este în avantajul lui Putin.

De asemenea, se crede că preşedintele rus ia în considerare alegerile prezidenţiale din SUA din 2024 în planul lui de război. CNN a informat în august că SUA nu deţin încă informaţii explicite despre ce gândește Putin sau dacă acesta prelungeşte războiul în mod intenţionat în speranţa unei victorii prezidenţiale a lui Donald Trump sau a republicanilor. Dar alegerile de anul viitor rămân un factor-cheie, despre care oficialii de top din domeniul securităţii naţionale, de intelligence şi oficiali diplomatici occidentali cred că vor influenţa deciziile lui Putin în Ucraina, ceea ce face şi mai puţin probabil ca războiul să fie soluționat înainte de sfârşitul anului viitor.

„Putin încearcă să reziste până la alegerile din 2024”

Un oficial american, care a discutat la acea vreme cu CNN, a spus că „nu există nicio îndoială” că Putin „încearcă să reziste” până la alegerile din 2024. O altă sursă familiarizată cu informaţiile a spus că „este un fel de elefant din cameră” pentru SUA, Ucraina şi Europa.

Evaluarea dură vine în timp ce Casa Albă trimite avertismente cu privire la capacitatea SUA de a-i sprijini pe ucraineni fără ca asistenţă suplimentară să fie aprobată de Congres.

Pe fondul negocierilor aflate în desfăşurare în Congres cu privire la posibile căi de a oferi finanţare pentru Ucraina şi Israel, împreună cu modificările aduse politicii de frontieră, Casa Albă a avertizat joi că „pista se scurtează” şi că vor avea dificultăţi în sprijinirea Ucrainei dacă finanţarea suplimentară nu va fi aprobată până la sfârşitul anului.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri