Olaf Scholz îi avertizează pe germani despre „ascensiunea neo-naziștilor și a rețelelor lor întunecate”

Data publicării:
olaf scholz
Cancelarul german, Olaf Scholz. Foto: Profimedia

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a vorbit, sâmbătă, despre noua ascensiune a extremei-drepte în Europa și în țara sa și despre creșterea tot mai mare a susținerii pentru neo-naziști, relatează BBC. Liderul de la Berlin a avertizat cu privire la „neo-naziști și la rețelele lor întunecate” și i-a îndemnat pe oameni să lupte împotriva rasismului și antisemitismului.

Recent, au apărut informații conform cărora membri de rang înalt ai partidului extremist AfD au luat parte la discuții cu privire la posibilitatea deportării cetățenilor cu origini străine. În contextul acestor dezvăluiri, are loc o dezbatere legată de posibilitatea interzicerii partidelor de extremă dreapta.

Într-un mesaj înregistrat pentru marcarea a 79 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz, Scholz a spus: „Apar noi informații constant – despre neo-naziști și despre rețelele lor întunecate. În același timp, populiștii de extremă dreapta câștigă teren, alimentând frica și sădind ură”.

„Dar nu trebuie să acceptăm aceste lucruri. Țara noastră este pe picioarele sale acum. Milioane de cetățeni ies în stradă în favoarea democrației, a respectului și a umanității. Până la urmă, asta e ceea ce contează – coeziunea oamenilor care fac democrația mai puternică. A arăta asta cu încredere, public, așa cum se întâmplă acum, e un lucru bun”, a mai spus cancelarul.

Germania încearcă să preîntâmpine ascensiunea neo-nazismului

Scholz a salutat și verdictul justiției germane care a hotărât întreruperea finanțării pentru partidul neo-nazist Die Heimat.

Miercuri, Curtea Constituțională a Germaniei a hotărât că partidul neo-nazist nu mai are voie să primească finanțare de la stat și nici scutirile de taxe pe care le primesc partidele germane în mod legal. Este prima oară când Germania taie finanțarea unui partid fără să-l interzică direct.

În Germania au avut loc demonstrații de amploare împotriva extremismului de dreapta, în urma dezvăluirilor cu privire la participarea membrilor de rang înalt ai AfD la o întâlnire în care s-a discutat deportarea cetățenilor germani cu origini străine.

Protestatarii speră că verdictul de miercuri împotriva Die Heimat să fie un model și pentru gestionarea situației AfD, un partid care e pe locul doi în sondaje la nivel național, cu 20% și pe primul loc în trei land-uri din estul țării, acolo unde vor avea loc alegeri regionale extrem de importante anul acesta.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri