OMS: Evacuarea a mii de pacienţi spre sudul Fâşiei Gaza ar putea fi echivalentul unei pedepse cu moartea

Data publicării:
soldati care patruleaza
Evacuarea forţată a mii de pacienţi din nordul Gazei către unităţile copleşite din sudul teritoriului ar putea fi „echivalentul unei pedepse cu moartea”. FOTO: Profimedia Images

Evacuarea forţată a mii de pacienţi din nordul Gazei către unităţile copleşite din sudul teritoriului ar putea fi „echivalentul unei pedepse cu moartea”, a avertizat sâmbătă seara Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP, citată de Agerpres.

Armata israeliană a ordonat tuturor locuitorilor din nordul teritoriului, inclusiv bolnavilor şi răniţilor, să meargă în sud sud în perspectiva unei intervenţii terestre împotriva Hamas, la o săptămână după atacul sângeros declanşat de această grupare.

„OMS condamnă ferm ordinele repetate ale Israelului de a evacua 22 de spitale care tratează peste 2.000 de pacienţi din nordul Gazei”, a declarat agenţia ONU într-un comunicat, publicat la sediul său din Geneva.

A deplasa 2.000 de pacienţi în sudul Gazei, „unde unităţile de sănătate sunt deja la capacitatea maximă şi nu pot absorbi o creştere considerabilă a numărului de pacienţi, ar putea fi echivalentul unei pedepse cu moartea”, a subliniat OMS.

Cel puţin 1.300 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în Israel de la atacul Hamas

Cel puţin 1.300 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în Israel de la atacul Hamas din 7 octombrie, potrivit autorităţilor israeliene, care au făcut cunoscut că au identificat cel puţin 120 de ostatici în mâinile mişcării islamiste palestiniene.

Puternica ripostă israeliană a ucis peste 2.200 de persoane, dintre care peste 700 de copii, în Fâşia Gaza, un teritoriu sărac controlat de organizaţia islamistă. A făcut, de asemenea, peste 8.700 de răniţi, potrivit Hamas.

„Evacuarea forţată a pacienţilor şi a lucrătorilor sanitari va agrava şi mai mult actuala catastrofă umanitară şi de sănătate publică”, notează OMS.

Pacienţii grav bolnavi, aflaţi la terapie intensivă sau sub dializă, nou-născuţii în incubatoare, gravidele care suferă de complicaţii, „toţi riscă deteriorarea imediată a stării lor sau moartea dacă sunt obligaţi să se deplaseze şi sunt lipsiţi de îngrijiri vitale în timpul evacuării lor”, a prevenit agenţia.

Lucrătorii sanitari din nordul Gazei se confruntă cu „alegeri sfâşietoare” între a-şi abandona pacienţii, a-i pune în pericol de moarte prin mutarea lor sau a-şi pune propria viaţă în pericol rămânând alături de ei.

„În mare parte, lucrătorii din domeniul sănătăţii au ales să rămână şi să fie fideli jurământului lor de a nu face rău”, potrivit OMS.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri