PentagonLeaks. Cele 4 scenarii excepționale în conflictul Rusia-Ucraina. Documentul vorbește și despre moartea lui Putin sau Zelenski

Data publicării:
Artileriști ucraineni trag cu tunul
Artileriști ucraineni pe frontul din Ucraina. Foto: Facebok/Statul major al armatei ucrainene

Un document secret al serviciilor de informații obținut de The New York Times, aflat printre documentele care au apărut pe internet în ultimele zile, arată cum se pregătesc oficialii pentru situații neprevăzute, după un an de război din Ucraina. Scenariile, evaluate de Agenția de Informații pentru Apărare, includ moartea președinților Vladimir Putin  și Volodimir Zelenski.

Analiza Agenției de Informații a Apărării evidențiază patru scenarii „neprevăzute” și modul în care acestea ar putea afecta cursul conflictului din Ucraina. Scenariile ipotetice includ moartea președinților Vladimir Putin al Rusiei și Volodimir Zelenski al Ucrainei, înlăturarea unor lideri din cadrul Forțelor Armate Ruse și o lovitură ucraineană asupra Kremlinului.

Documentul arată că războiul se va prelungi, cel mai probabil, și descrie modul în care fiecare dintre aceste scenarii ar putea avea ca rezultat fie o escaladare în Ucraina, fie o încheiere negociată a conflictului sau să nu aibă niciun efect substanțial asupra traiectoriei războiului.

Documentul este un produs destul de tipic creat de agențiile de informații. Este conceput pentru a ajuta ofițerii, factorii de decizie sau parlamentarii să se gândească la posibilele rezultate ale unor evenimente importante și să evalueze opțiunile.

Documentul este marcat „RELIDO”, ceea ce indică faptul că decizia de a da mai departe informațiile – unor parteneri străini, de exemplu – revine unor înalți oficiali. Este datat 24 februarie și este etichetat „UN AN”, ceea ce sugerează că analiza a fost efectuată la un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Unul dintre cele patru scenarii ipotetice arată ce s-ar putea întâmpla dacă Ucraina lovește Kremlinul. Este identificată o gamă largă de implicații. Evenimentul ar putea duce la o escaladare, dacă Putin ar răspunde revoltei rușilor prin lansarea unei mobilizări militare la scară largă și ar lua în considerare utilizarea armelor nucleare tactice. Pe de altă parte, temerile rușilor l-ar putea determina să negocieze o încheiere a războiului.

Administrația Biden a fost foarte îngrijorată de o posibilă lovitură ucraineană asupra Moscovei, deoarece aceasta ar putea duce la o escaladare drastică din partea Rusiei. Riscurile unui astfel de atac din partea Ucrainei sunt unul dintre motivele pentru care Statele Unite au fost reticente în a furniza Kievului rachete cu rază mai lungă de acțiune.

Documentul nu spune care dintre aceste scenarii ar avea șanse mai mari să devină realitate.

Oficialii americani au refuzat să spună dacă documentul este autentic, dar nu au contestat autenticitatea acestuia. Documentul este similar cu altele produse la Statul Major de la Pentagonul despre care oficialii oficialii au spus că sunt reale.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...